Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.10.2011.| 15:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradski "Termovent komerc" siguran dobavljač američke farmaceutske kompanije "Pfizer" do 2016.

U vreme kada mnoge evropske firme usled nedostatka posla stavljaju katanac na svoje pogone i smanjuju broj zaposlenih, jedna srpska kompanija uspešno gradi evropsku karijeru. Beogradski "Termovent komerc", firma specijalizovana za projektovanje, proizvodnju i montažu HVAC opreme čiji se poseban sektor bavi projektima vezanim za klimatizaciju u farmaciji, zahvaljujući svojim angažmanima na prostorima EU parira najvećim evropskim kompanijama koje se bave kompletnom pripremom prostora, vazduha, regulacijom i validacijom parametra za potrebe farmaceutskih firmi.

Ova kompanija nedavno je potpisala nekoliko projekata za najvećeg svetskog proizvođača lekova "Pfizer Global Manufacturing". Stavljanje potpisa na nove ugovore dovelo je "Termovent" na listu stalnih "Pfizerovih" dobavljača do 2016. godine, što znači da će u narednih pet godina, biti uključeni u projekte ove američke kompanije, sa proizvodnjom u belgijskim gradovima Puurs i Louvain La Neuve.

Miloš Perović, izvršni direktor "Termovent komerca" za "eKapiju" kaže da je realizacija prvog projekta vrednog 380.000 EUR započela i da obuhvata proizvodnju pogona za novu vrstu preparata koji će "Pfizer" u njemu proizvoditi.

- Pripremamo kompletnu ventilaciju i klimatizaciju, kompletno nov pogon u okviru postojeće fabrike. "Pfizerova" fabrika ima oko 60.000 kvadrata, pa kada neki lek izađe iz upotrebe, postrojenja se rekonstruišu. Sada radimo jedan takav novi pogon, a na poslednjem sastanku čelnih ljudi kompanije, doneta je odluka da isti izvođači nastave rad na dva nova projekta, za koje je građevinski deo radova pri kraju.

Prema Perovićevim rečima dodatna dva projekta započeće početkom 2012, i obim posla je gotovo sigurno, dva puta veći, od onog koji sada realizuju. On je istakao i da su u pregovorima sa "Animal Healthom", posebnim odeljkom u okviru "Pfizera" koji se bavi proizvodnjom lekova za životinje, o izgradnji nove fabrike čija se vrednost procenjuje na oko 2,10 mil EUR.

"Termovent komerc" već je uradio dva projekta za "Pfizer Global Manufacturing" pre nekoliko godina. Prvi je bio prostor za razmeravanje sirovina, jer se u postupku proizvodnje u farmaceutskoj industriji, odmeravanje količine aktivne komponente leka, mora sprovoditi u strogo kontrolisanim uslovima kako zbog zaštite personala koji postupak radi tako i sa stanovišta moguće kontaminacije u razmeravanju drugog preparata.

Drugi projekat je rađen "Animl Health"-u i radovi su podrazumevali demotiranje starog i ugradnju novog sistema klimatizacije, komplet sa automatikaom, regulacijom, Scada sistemom, monitoringom. Projekat je urađen u sardnji sa kompanijom CMR iz Londona u delu regulacije i monitoringa, a generalni konsalting je vodila američka inženjering firma "Jacobs"- divizija Antwerpen.

Miloš Perović

Slučajna konkurencija evropskim firmama

Do izlaska "Termoventa" na evropsko tržište došlo je sasvim slučajno u prvim godinama drugog milenijuma. Perović priča kako je njegov otac, Dušan Perović, radio projekat za proizvodnju infuzionih rastvora za "Hemofarm", kada je predložio izmenu jednog principa, za koji je morao dobiti saglasnost evropskog konslultanata. Kontakt je napravljen sa konsultantom iz Londona koji je rekao da bi Dušanov princip trebalo proglasiti "zlatnim standardom". Zahvaljujući njemu uspostavljeni su kontakti sa firmom "Sterop" iz Brisela, za koju je urađena revizija projekata, racionalizacija predloženog rešenja i tehnološka poboljšanja, što je značajno smanjilo troškove investicije. Nakon završene revizije, vlasnik kompanije "Sterop" je "Termovent-komercu" poverio realizaciju kompletnog projekta i tako je započela evropska karijera.

Danas je "Termovent komerc" jedina firma sa ovih prostora osposobljena za projekte koji se odnose na pripremu prostora za proizvodnju lekova i farmaceutskih preparata a koja radi na području EU.

- Kad kažem projekat mislim na sve - od samog idejnog rešenja, proračuna, projekta crteža, pa do izvođenja, puštanja u rad, isporuke naše opreme. Klimatizacija u farmaciji i uopšte u čistim sobama je najsloženija vrsta klimatizacije koja se može izvesti. Poenta je da se napravi objekat koji je čestično u zahtevanoj klasifikaciji, ali u isto vreme kontroliše parametre kao što su, temperatura, vlaga, pritisak, broj izmena vazduha, a moraju da se primene svetske norme među kojima je evropska najpoznatija GMP, američka FDA.

Do sada "Termovent komerc" je završio petnaestak ovakvih projekata u Evropi, uglavnom u Belgiji, Holandiji i Francuskoj. Perović kaže, da je konkuretnost na evropskom tržištu izuzetno velika, da se radi o jakim sistemima poput "Imteka", "Aksime", a da je izuzetan uspeh što sa svojih stotinak zaposlenih stoje rame uz rame sa korporacijam koje broje i preko 15.000 ljudi.

- Njihov razlog našeg odabira je što imamo izuzetno veliku stručnost i znanje da se takvi projekti završe, radimo daleko brže nego sve te evropske kompanije koliko god one bile zvučne, a iza nas stoji saradnja sa nekoliko svetskih i evropskih korporacija koje se bave inženjeringom poput američkog "Jacobsa" ili firme CMR iz Londona sa kojom radimo skoro sve projekte u EU. Tako upareni sa vodećim konsultantskim firmama i pozitivna iskustva tih firmi u saradnji sa nama su u stvari najveća preporuka za nas.

Od Evrope preko Abu Dabija do Kine

Na pitanje kakvi su dalji planovi za "Termovent" Perović u šali odgovra : "Da se smirimo".
Jer pored agažmana za "Pfizer Global Manufacturing" ova kompanija radi na nekoliko projekata u Srbiji, ali i na drugim tržištima u Evropi, pa i šire.

- Krajem godine kreće isporuka opreme za proizvodnju infuzionih rastvora za kompaniju "Wellpharm" iz Abu Dabija. Sa konzorcijumom firmi "Chem gineering" iz Bazela i "Cleagrad" iz Slovenije "Termovent-komerc" radimo na projektu za proizvodnju čvrstih i tečnih formi, za makedonsku firmu "Bionica". "Termovent" ima značajno učešće od 70% ukupne vrednosti projekta, što iznosi 820.000 EUR.

Angažovani su i u Nišu na izradi projekta za proizvodnju elemenata za posivnu opremu nišanskih sprava, koja kao deo tehnologije ima izvlačenja optičkih vlakana, njihovu asemblažu, i formiranje mikrokanalske ploče, gde je čestična čistoća izuzetno bitan uslov. Time Srbija postaje jedna od malobrojnih zemalja u Evropi koja se time bavi, a vrednost ovog projekta je 600.000 EUR.

Od prošle godine kompanija "Viscofan" iz Španije, za potrebe svog kapaciteta "Kotex Viscofan" iz Novog Sada angažovala je "Termovent-komerc" za postavljanje i izgradnju sistema za pripremu i sušenje creva za pakovanje delikatesa, jedinstvenog u Evropi. Sistem višestepenog kondeznog isušivanja vlage iz omotača, sa maksimalnim iskorišćenjem energije i visokim stepenom efikasnosti, učinio je ovo rešenje energetski visoko-efikasnim.

- Od ukupno 8 proizvodnih linija u Novom Sadu pustili smo 4 i toliko je za sada u radu. Još 2 linije biće puštene u rad za par dana, a do kraja godine još preostale 2. Svaka od tih linija radi sa po 65.000 kubika vazduha, koliko se tretira u svakom satu. Sada smo u pregovorima sa "Viscofanom", koji hoće da odradimo još 4 linije za potrebe proizvodnje u Novom Sadu i 12 novih tehnoloških linija, koje će biti isporučene u Španiju ili Kinu. Kina je ipak veliki korak i treba dobro da razmislimo o tome.

Traži se smena više

"Termovent komerc" u ovoj godini ostvario je dva puta veći obim proizvodnje u odnosu na prošlu godinu. Zasada se cifra kreće oko 3,4 mil EUR a Perović očekuje da ukupan prihod do kraja godine bude između 6,8 i 7 mil EUR.

- Obim proizvodnje za ovoliki broj evropskih i domaćih kompanija za koje isporučujemo robu, montiramo i radimo je neprimeren našoj tehnološkoj opremljenosti, raspolozivim proizvodnim kapacitetom, ali naš kvalitet je izuzetno obučen i edukavan kadar, velika radna disciplina, doslednost u poštovanju preuzetih rokova, definisanog kvaliteta, što nas drži u vrhu Evrope. Trenutno radimo u 2 smene a uveli bismo i treću da možemo. Ono što nam je značajno povećalo prodaju i i fizički obim proizvodnje je dobra saradnja sa velikim montažerskim kompanijma, za koje "Termovent-komerc" proizvodi i isporučuje opremu, a ne pojavljujemo se kao kompanija koja se bavi i montažom čime ne ugrožavamo njihovu baznu delatnost. Jednostavno rečeno, bavimo se proizvodnjom a trudimo se da kvalitetom i rokovima servisiramo naše kupce – kompanije koje se bave montažom opreme i kompletiranjem sistema.

Zbog porasta obima posla u ovom beogradskom preduzeću nedavno su najavljivali i izgradnju još jednog postrojenja za proizvodnju u Kladovu. Ipak, iako su sve pripreme za početak radova bile završene, sa izgradnjom se nije počelo. Pored loše situacije u zemlji zbog koje nije vreme za takvu investiciju, Perović navodi da izgradnja nije počela i zbog najave nekoliko strateških partnera o zajedničkom ulogu u izgradnji.

- Postoje ozbiljna razmišljanja nekoliko jakih evropskih firmi da sa nama naprave zajednički proizvodnju na lokaciji u Kladovu, tj. na tromeđi Srbije-Rumunije-Bugarske. Prostor od 18. 500 m2, pristanište, blizina Rumunije, Bugarske koje su već u EU, blizina Rusije i mogućnosti korišćenja carinskih olakšica u poslovanju sa njom, čine ovu lokaciju vrlo zanimljivom. Takođe, predstavnik "Viscofan"-a nam je na poslednjem sastanku rekao da hoće sa nama da razgavoaraju o izgradnji kapaciteta za proizvodnju tečnog dima.

"Termovent komerc" trenutno zapošljava 84 ljudi. Zbog širenja posla u "Termoventu" očekuju dalje povećanje obima proizvodnje ali i nova zapošljavanja. Još ove godine žele da zadrže status malog preduzeća, a u planu je razdvajanje firme u dva sektora, na "Termovent" inženjering i "Termovent proizvodnju".

I.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.