NavMenu

Baletani kao rudari - Razmatra se proširivanje liste beneficiranih zanimanja

Izvor: Novosti Sreda, 05.10.2011. 09:11
Komentari
Podeli

Kopači, rad Ignjata Joba (Foto: Aleksandar Parezanović)Kopači, rad Ignjata Joba

Zaposleni u državnim službama koji rade na suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije, ali i sudije i tužioci u postupcima za ratne zločine mogli bi da zarade beneficirani staž, ukoliko im zahtev odobri Vlada Srbije. Tako bi spisak od 155.000 penzionera sa beneficiranim radnim stažom, koliko ih je na spisku Fonda PIO, već do kraja godine mogao da bude produžen.

- Tužilaštvo je tražilo od Fonda PIO da se izjasni da li je moguće da se određenim zanimanjima prizna beneficirani radni staž, ali smo mi zahtev poslali Ministarstvu rada i socijalne politike. Oni su nam odgovorili da zakon, bar za sada, to ne predviđa - objašnjava Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO.

- U važećim propisima su taksativno pobrojani oni koji imaju pravo na staž sa uvećanim trajanjem, poput radnika BIA, policijskih službenika i ostalih koji se bave izričito opasnim poslovima. A, ukoliko bi se donela odluka da se ubuduće prizna beneficirani staž i sudijama i tužiocima, morao bi da se izmeni zakon.

Kada će to biti završeno, međutim, ni u Upravnom odboru Fonda PIO, ni u samom ministarstvu, ne žele da prognoziraju. A istovremeno, kako naglašavaju predstavnici sindikata i poslodavca u UO Fonda, u aktuelnoj reformi će se revidirati i zanimanja koja već imaju pravo na beneficije jer je, prema oceni stručnjaka iz MMF, skraćivanje ove liste uvršćeno u prioritetne zadatke reforme.

Prema važećem pravilniku, na poslovima gde se 12 meseci računa kao 14, upisani su farbari u proizvodnji vagona, zapovednici brodova, vatrogasci, dimničari... U slučajevima gde se 12 meseci računa kao 15 uvršćeni su operski pevači, zaposleni u zdravstvenim ustanovama koji rade na radiologiji, lekari u hitnoj pomoći koji rade na terenu... Na poslovima gde se 12 meseci računa kao 16, rade čuvari zatvora, mašinovođe, kontrolori leta, duvači stakla... Za najteže poslove 12 meseci se računa kao 18, i tu spadaju rudari, kopači uglja, baletski plesači, ronioci, piloti, nastavnici padobranstva, kao i radnici MUP, BIA...

Rizici rada postaju sve manji

Pravilnik je, potvrđuju u Fondu PIO, podložan promenama, pa će se tako neka zanimanja brisati, a druga dodavati.

- Uslovi rada se menjaju, pa ni poslovi koji su nekada važili za rizične, danas to nisu - objašnjavaju u Fondu.

- Poslednje revidiranje liste bilo je u prošloj godini kada je beneficirani staž priznat pojedinim radnicima "Kolubare".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.