Izvor: eKapija | Subota, 01.10.2011.| 18:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvorena multimedijalna izložba posvećena Tomi Zdravkoviću

Toma Zdravković

Multimedijalna izložba posvećena Tomi Zdravkoviću otvorena je u petak veče (30.septembar 2011.) u UK "Parobrod" uz prisustvo brojnih poklonika muzike čuvenog boema. "Parobrod" je uvrstio Tomu Zdravkovića u hol slavnih, pored Frenka Sinatre, Elvisa Prislija, Džonija Keša i drugih, a publika je imala priliku da vidi radove likovnih umetnika i predmete vezane za mesta gde je Toma voleo da boravi.

Kada se govori o slici boemskog života Beograda između 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i tekstovima pesama koje govore o izgubljenim ili promašenim ljubavim, bolu, načinu života obojenog tugom i porocima, jedno ime se izdvaja - Toma Zdravković.

Prepoznatljivost njegovih pesama svrstava ga u posebnu muzičku kategoriju zbog čega su ga mnogi prozvali srpskim Sinatrom. U prostorijama "Parobroda" našle ploče "servirane" na tanjirima na kafanskim stolovima, daire i harmonike na zidovima, a na video bimu se mogu videti Tomini nastupi i intervjui.

- Tom izložbom odajemo počast velikom poeti i umetniku. Toma Zdravković se u holu slavnih nije našao slučajno, mi verujemo da je njegovo poetsko i muzičko nasleđe toliko veliko da zaslužuje da se nađe rame uz rame sa svetskim zvezdama - rekla je Milena Rajković, direktorka "Parobroda".

Multimedijalnu izložbu uveličali su Novica Zdravković, Sergej Trifunović, flamenko ansambl "Nuestra Luz" i drugi, pa je publika uživala u pesmama kao što su "Umoran sam od kafana", "Kiša je padala" i "Ruže" u džez, soul, fanki i pop aranžmanu.

Izložba koja je otvorena povodom dvadesetogodišnjice od smrti srpskog boema trajaće do 3. oktobra, ulaz je besplatan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.