NavMenu

Vodeća semenska kuća "Pioneer" proslavila 15 godina postojanja u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2011. 10:41
Komentari
Podeli

Kompanija "Pioneer", svetski vodeća semenska kuća u proizvodnji kukuruza, proslavila je 15 godina poslovanja u Srbiji i deset godina uspešne saradnje sa "Delta Agrarom", na Centralnom danu polja održanom na imanju "Napredak" u Staroj Pazovi. Oko 2.000 poljoprivrednih proizvođača, poslovnih partnera, predstavnika stručne javnosti i državne uprave, imalo je priliku da se na javnom skidanju ogleda na poljima "Delta Agrara", merenjem prinosa i vlažnosti zrna, uveri u kvalitet dvadeset i dva hibrida "Pioneer"-a.

U ime domaćina, prisutnima su se obratili Bela Kara, direktor prodaje u kompaniji "Pioneer" za Istočnu Evropu, Slobodan Samardžija, direktor kompanije "Pioneer" u Srbiji i Milan Grgurević, generalni direktor "Delta Agrara", kao i Luka Popović, direktor agrodistribucije.

- U 2011. godini seme kukuruza "Pioneer" zasejano je u Srbiji na površini od 250.000-300.000 hektara, čime je "Pioneer" zauzeo lidersku poziciju na domaćem tržištu. Prosečan rod "Pioneer" sorti kukuruza ove godine u Srbiji iznosiće od 9-12 tona po hektaru. Na imanjima sa dobrim rasporedom padavina i punom primenom agrotehničkih mera, postignuti su rezultati od 13-15 t/ha, što je značajno više u odnosu na prosečan rod kukuruza u Srbiji, koji se kreće od 4,5-5,5 t/ha. Treba imati u vidu da je 2011. godina u Srbiji bila nepovoljna za kukuruz i da je usled suše rod smanjen za oko 30%. Osim visokih prinosa, hibridi "Pioneer" odlikuju se klijavošću od 93%, gustom setvom, tolerancijom na sušu i brzim otpuštanjem vlage u berbi - navedeno je u saopštenju kompanije "Pioneer".

Kako je saopšteno, zahvaljujući uspešnoj desetogodišnjoj saradnji sa "Delta Agrarom", domaći proizvođači imaju mogućnost nabavke semena "Pioneer" po najpovoljnijoj ceni u Evropi.

Saradnja kompanija "Pioneer" i "Delta Agrar" odvija se kroz proizvodnju semena, doradu u centru u Somboru, distribuciju i prodaju. Proizvodnja i dorada obavljaju se prema "Pioneer" standardima, koji su strožiji u odnosu na domaću zakonsku regulativu.

U ponudi "Delta Agrara" nalaze se četiri generacije "Pioneer" hibrida, po svim FAO grupama (fazama zrenja). Poslednja, četvrta generacija obuhvata hibride F38, K67, V74, T56 i F73, čijom primenom su ove godine ostvareni visoki prinosi uprkos suši. Sve "Pioneer"-ovo seme koje se proizvede i doradi u "Delta Agraru" podleže zakonu Republike Srbije i ne sadrži GMO materijale.

Zajednički cilj kompanija "Pioneer" i "Delta Agrar" je dalji rast prodaje, podizanje nivoa servisa i usluga koje se nude klijentima i približavanje malim proizvođačima. U tu svrhu, predviđeno je širenje distributivne mreže "Delta Agrara" i pojačavanje promotivnih aktivnosti u celoj Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.