Izvor: Sinteza Invest Group | Četvrtak, 29.09.2011.| 14:49

"MK Group" i bugarski "Litex Commerce" jedini kandidati za kupovinu kompanije "Hellenic Sugar"

Grčka ATE banka saopštila je da su srpska kompanija "Sunoko" i bugarski "Litex Commerce" prošli u drugi krug nadmentanja za kupovinu 82,3% udela u kompaniji "Hellenic Sugar" koja se nalazi u većinskom vlasništvu ove banke.

Prodaja nebankarskih delova imovine je deo procesa restrukturiranja koji sprovodi ATE banka u nameri da ojača svoj osnovni biznis i podigne adekvatnost kapitala. Trenutna tržišna kapitalizacija "Hellenic Sugar" na Atinskoj berzi iznosi oko 40 mil EUR, a dve šećerane u Srbiji koje ova kompanija kontroliše prošle godine su ostvarile neto profit od 13 mil EUR.

Kako je Miodrag Kostić, prvi čovek "MK Group", izjavio za "Bloomberg", potencijalni ulaz u "Hellenic Sugar" bi ovoj kompaniji otvorio tržišta Makedonije, Bugarske i Albanije, "ali pre svega Grčke pošto je Grčka najveći kupac šećera iz Srbije i nema dovoljnih kapaciteta za proizvodnju".

Srbija izvozi oko 100.000 tona šećera u Grčku vrednog između 70 i 80 mil EUR, što je oko 55 procenata ukupne kvote koji Srbija ima za zemlje Evropske unije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.