NavMenu

Vodeni grad u Budvi postaje ruina

Izvor: Vijesti Sreda, 10.07.2024. 16:26
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine, zatražio je prodaju pokretnih stvari u kompleksu Akva parka na brdu Topliš, kako bi naplatila zakupninu od kompanije Aquaterra solutions za 2019. godinu.

To je "Vijestima" rečeno u tom opštinskom resoru kojim rukovodi v. d. sekretara Vlado Ivanović.

- Trenutno potraživanje po rješenju o izvršenju na ime zakupa za 2019. godinu iznosi 313.553 EUR, glavnica je 215.447 EUR, a ostatak je kamata. Na predlog Sekretarijata za zaštitu imovine je 10. maja donijeto rješenje o promjeni izvršenja, te je određeno izvršenje na pokretnim stvarima dužnika. Cilj nam je da prije sezone popišemo pokretne stvari u Akva parku, te se očekuje od javnog izvršitelja da zakaže da se to izvrši na licu mjesta - saopšteno je "Vijestima".

Spisi po prigovoru dužnika, kompanije Aquaterra solutions su predata Privrednom sudu, koji je osporio novo rješenje o izvršenju, jer je gotovo sve pokretne stvari, ova firma ranije založila na ime kredita kod jedne beogradske banke.

Po svoj prilici, Opština će morati da sačeka u red, jer ako dođe do prodaja pokretnih stvari, prva će se svakako naplatiti banka.

Ovo je peta godina kako kompanija Aquaterra solutios nije platila zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš na kojoj je napravljen Vodeni grad, čime dugovanje prelaze milion eura.

Akva park ove sezone još nije počeo da radi, a radio je uredno svih prethodnih uprkos dugovanju i inicijativi Sekretarijata za zaštitu imovine da im Sekretarijat za privredu ukine dozvolu za rad dok ne izmiri dug, a Komunalna policija i inspekcija zabrani rad.

Akva park nalazi se u nimalo reprezentativnom izdanju. Nepokošena trava, zarđala ograda, tobogani koji su u lošem stanju, napukla fasada na ugostiteljskom objektu… slika je koja dočekuje one koji dolaze ovoj nekada najvećoj turističkoj atrakciji u Budvi. Katanac je na glavnom ulazu i još se ne zna da li će biti otvoren ove sezone.

Vrhovni sud je u septembru prošle godine odbio zahtjev za reviziju koju je podnijela kompanija Aquaterra solutions te potvrdio presudu Apelacionog suda, kojom se ta firma obavezuje da na ime zakupa opštinske zemlje na brdu Topliš za 2019. Opštini Budva isplati još 215.000 EUR.

Time je definitivno stavljena tačka na dugogodišnji spor, koji je Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine, dok je njime rukovodio Đorđe Zenović, uspjevši da pred crnogorskim sudovima dokaže da je Aquaterra solutions dužnik, te da njeni navodi o kršenju ugovora Opštine, poput toga da nije donijela planska dokumenta za to područje, da su imali troškove za komunalno opremanje zemljišta, nemaju nikakve veze sa obavezama koje zakupac ima.

Apelacioni sud 2022. potvrdio je presudu podgoričkog Privrednog suda kojom je usvojen tužbeni zahtjev Opštine Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine kojom je kompaniji Aquaterra solution naloženo da isplati 215.000 EUR na ime duga iz 2019. za zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš, gdje se nalazi veliki Akva park.

Privredni sud je u maju 2022. godine usvojio tužbeni zahtjev lokalne uprave, pa se obavezuje Aquaterra solution da na ime duga zbog neplaćene zakupnine Opštini Budva isplati 215.447,19 eura sa zakonskom zateznom kamatom od 9. jula 2019. pa do konačne isplate u roku od osma dana od pravosnažnosti presude.

Opština Budva je nakon toga podnijela i tužbe za naplatu zakupnine za 2020, 2021. i 2022. koje nije platila kompanija Aquterra solution. Zakup nije plaćen ni za 2023, kao ni za 2024. godinu.

Opština Budva je sa Aquaterra solutions zaključila 24. decembra 2014. ugovor o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti za izgradnju akva-parka. Potom je zaključeno više aneksa ugovora za svaku godinu zakupa, a posljednji aneks III ugovora je zaključen 2. jula 2019. u iznosu 255.447,91 EUR. Obaveza je bila da kompletan iznos bude uplaćen u roku od sedam dana, odnosno 9. jula 2019.

Projekat izgradnje akva-parka promovisan je 2006. Cijeli projekat je pao u vodu jer kiparska kompanija Numerico trade limited ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini. Slučaj u januaru 2011. preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu Budva ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera, jer su dugovi kiparske kompanije pali na leđa poreskih obveznika, nikada nije podignuta optužnica.

Opština, dok njome upravljaju kadrovi DPS-a, uspijeva da krajem 2014. animira Aquaterra solution, koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača Action waterscapes S.L., koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

Aquaterra solution uspijeva da za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine.
akva park Budva
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Agro

Ukrajinski privrednik planira da u Srbiji otvori pogon za preradu žitarica i uljarica - Najavljen projekat vredan 150 mil EUR

U Srbiji bi uskoro mogao da bude otvoren pogon za preradu žitarica i uljarica, a u taj projekat bi bilo uloženo oko 150 mil EUR. O ovoj potencijalnoj investiciji bilo je reči na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i ukrajinskog privrednika Sergeja Dedečkova (Sergiy Dyadechko). U razgovoru je istaknuta namera ukrajinskog privrednika da u Srbiji izgradi veliki pogon za preradu poljoprivrednih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.