NavMenu

Novi korak ka gradnji atomskih elektrana u Srbiji - Potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije

Izvor: eKapija Sreda, 10.07.2024. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Kristina Postnikova)Ilustracija
Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Srbiji potpisan je danas u Palati Srbija između pet ministarstava Vlade Srbije i 20 naučno-akademskih institucija i instituta.

Memorandum su potpisali Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete sa Elektroprivredom Srbije, Elektromrežom Srbije, Institutom za nuklearne nauke Vinča, Srpskim nuklearnim društvom, Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, fakultetima ekonomskih, medicinskih i tehničkih nauka.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević istakao je nakon potpisivanja Memoranduma da se ovim ispravlja greška učinjena osamdesetih godina prošlog veka, kada je država zabranila proizvodnju nuklearne energije.

- Niko nema dilemu da će pitanje električne energije biti dominantno i strateško, kao i da će ulaganje u ovo oblast biti pitanje suvereniteta i samostalnosti jedne države - rekao je Vučević.

Premijer je dodao da se radi o mirnodopskoj nuklearnoj energije i zamolio da se ovo pitanje ne politizuje, kao i da je zbog toga angažovana naučna zajednica.

Prema njegovim rečima, pitanje kadrova u ovoj oblasti biće izazovno i na tome će raditi Ministarstvo prosvete.

Vučević je dodao da je moguće razvijati nuklearnu energiju uz zaštitu životne sredine i zdravlja stanovnika Srbije.

- Verujem da je ovo velika šansa za razvoj Srbije. Očekujem da radite transparentno i otvoreno. Ponosan sam što Srbija ima ovakve ljude i institucije - poručio je Vučević.

Nedavno je i Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Republici Srbiji, a vrednost posla procenjena je na 14,2 miliona dinara. Rok za prijavu na tender je 16. jul.

- U uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim ubrzanom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja, nuklearnu energiju potrebno je razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprineti stabilnom snabdevanju niskougljeničnom električnom energijom, pored hidroenergije i gasa koji se smatraju tranzicionim gorivima - piše u tenderskoj dokumentaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Agro

Ukrajinski privrednik planira da u Srbiji otvori pogon za preradu žitarica i uljarica - Najavljen projekat vredan 150 mil EUR

U Srbiji bi uskoro mogao da bude otvoren pogon za preradu žitarica i uljarica, a u taj projekat bi bilo uloženo oko 150 mil EUR. O ovoj potencijalnoj investiciji bilo je reči na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i ukrajinskog privrednika Sergeja Dedečkova (Sergiy Dyadechko). U razgovoru je istaknuta namera ukrajinskog privrednika da u Srbiji izgradi veliki pogon za preradu poljoprivrednih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.