NavMenu

Država otplaćuje kredite umesto Srbijagasa

Izvor: Beta Sreda, 10.07.2024. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
U poslednjem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) srpski predstavnici u pregovorima sa tim zajmodavcem naveli su da će umesto Srbjagasa, budžet Srbije otplaćivati dva kredita i skladištenje gasa u Mađarskoj, prenela je Nova ekonomija.

Razlozi otplate zajmova iz državne kase su "izuzetno visoki troškovi gasa, nabavljenog za mađarsko skladište tokom energetske krize".

- To je uključuje revalorizaciju gasa u skladištu u Mađarskoj, korišćenjem tržišnih cena od 1. maja 2024. i kompenzaciju Srbijagasa, smanjenjem zaostalih obaveza prema Srbiji za 275 mil EUR - navedeno je u izveštaju.

Iz budžeta će, kako je navedeno, biti otplaćeno i dva kredita Srbijagasa sa državnom garancijom 2024. (110,5 mil EUR) i 2025. godine (106,3 mil EUR) koji su ugovoreni tokom energetske krize za rešavanje hitnih potreba za likvidnošću u vezi sa velikim razlikama između uvoznih i domaćih cena gasa.

Dodaje se da će, s ozbzirom da se izveštaj najviše bavi poslovanjem državnih preduzeća, za restrukturianje EPS-a biti potrebno "dosta vremena, a reklo bi se i da se situacija u Srbijagasu prolongira".

Sudeći prema izveštaju MMF-a, EPS je unapredio poslovanje kada su cene povećane za korisnike, tako da će i cena gasa biti na razmatranju.

- S obzirom na značajno smanjenje cena gasa za privredni sektor posle 1. maja, uradićemo analizu da bismo sagledali adekvatnost marže, trenutno postavljene u proseku na pet odsto, koja se nalazi u metodologiji određivanja cena Srbijagasa i procenićemo da li ima mesta za povećanje da bi se prilagodile preko potrebne investicije u narednim godinama - ističe se u izveštaju.

Vlada Srbije je prestala da subvencioniše cene gasa 1. maja ove godine i kompanija je krenula da formira cene prema tržištu.

Kako tvrde iz srpskih vlasti, planiraju i da razviju sistem koji bi pomogao u zaštiti potrošačkih cena od prekomerne kratkoročne volatilnosti na tržištima gasa "kako bi se održala snažna međunarodna privlačnost Srbije kao investicione destinacije".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu "Konstantin Veliki"

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u koju je, sa opremom, uloženo 16 mil EUR, zvanično je otvorena. U zgradu je uloženo 11 mil EUR, a još 5 mil EUR, dodatno, u opremu i sisteme i 17 mil EUR u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade. Izgradnja nove zgrade terminala počela je marta 2022, a projektovana je za prijem 1,5 miliona putnika godišnje i istovremeno opsluživanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.