NavMenu

Francuska kreće u iskopavanje litijuma

Izvor: Alo Utorak, 09.07.2024. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Cavan-Images)Ilustracija
Projekat rudnika litijuma u Overnji, regiji u centralnoj Francuskoj, proglašen je dekretom za projekat od "velikog nacionalnog značaja". Otvaranje je najavljeno za 2028. godinu i moći će da zadovolji prizvodnju 700.000 električnih automobila, i da zaposli 500 do 1.000 ljudi. Javna konsultacija o uticaju na životnu sredinu počela je u martu ove godine, i trebalo bi da se završi do 31. jula.

Jedan od najvećih evropskih projekata rudnika litijuma, predvođen grupom Imeris u Alijeu, pridružio se listi "projekata od velikog nacionalnog interesa", što je sinonim za ubrzane procedure implementacije, prema uredbi objavljenoj u nedelju 7. jula u Službenom listu Francuske, preneo je francuski Mond.

Ovaj projekat otvaranja rudnika litijuma u ​​Ešasijeru deo je strategije koju je uspostavila Francuska da bi se oslobodila zavisnosti od uvoza plemenitog metala, posebno iz Kine. Proizvodnja litijumskih baterija za električne automobile je ključni element energetske tranzicije, dok će termo vozila biti zabranjena za prodaju u Evropskoj uniji od 2035. godine.

Prema Imerisu, projekat pod nazivom Emili ima za cilj da od 2028. proizvede litijum neophodan za proizvodnju baterija za više od 700.000 vozila tokom dvadeset pet godina. Javna debata pokrenuta u martu o ekološkim i socio-ekonomskim uticajima projekta trebalo bi da bude završena 31. jula, saopštila je Nacionalna komisija za javnu raspravu (CNDP).

Status "projekta od velikog nacionalnog interesa", stvoren zakonom o zelenoj industriji iz oktobra 2023. omogućava industrijskim projektima od značaja za ekološku tranziciju ili nacionalni suverenitet da imaju koristi od mera ubrzanja ili administrativnih izuzeća.

Ovaj status je proteklih dana dobio projekat za fabriku za reciklažu molekularne plastike, na redukovanoj lokaciji za proizvodnju rude gvožđa i vodonika, kao i mega-fabrika ugljeničnih fotonaponskih panela, u Marseju.

Širom sveta, 2022. godine, 47% iskopanog litijuma dolazilo je iz Australije - prodato uglavnom kineskim prerađivačkim kompanijama, 30% iz Čilea i 15% iz Kine. U Evropi, samo Portugal proizvodi nešto litijuma, što čini 0,5% globalne rudarske proizvodnje 2022. godine, prema podacima američkog instituta za geološka istraživanja USGS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Agro

Ukrajinski privrednik planira da u Srbiji otvori pogon za preradu žitarica i uljarica - Najavljen projekat vredan 150 mil EUR

U Srbiji bi uskoro mogao da bude otvoren pogon za preradu žitarica i uljarica, a u taj projekat bi bilo uloženo oko 150 mil EUR. O ovoj potencijalnoj investiciji bilo je reči na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i ukrajinskog privrednika Sergeja Dedečkova (Sergiy Dyadechko). U razgovoru je istaknuta namera ukrajinskog privrednika da u Srbiji izgradi veliki pogon za preradu poljoprivrednih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.