NavMenu

Kineski istraživači razvili sistem "mozak na čipu"

Izvor: Beta Utorak, 09.07.2024. 15:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Kineski istraživači su nedavno razvili sistem inteligentne interakcije mozak na čipu, bacajući novo svetlo na istraživanje interfejsa mozak-kompjuter.

Sistem MetaBOC omogućava organoidu mozga da autonomno kontroliše robote za zadatke kao što su izbegavanje prepreka, praćenje i hvatanje, dovršavajući inspirisan rad različitih računara sličnih mozgu.

Mozak na čipu sastoji se od dve komponente: čipa elektrode i in vitro kultivisanog moždanog tkiva. Ovaj organoid mozga stvoren je tehnologijom kulture matičnih ćelija i poseduje neke od inteligentnih funkcija biološkog mozga.

Opremivši ga elektrodnim čipom, naučnici ga mogu kontrolisati da šalje signale spolja, čime se postižu određene funkcije.

Za razliku od tradicionalnih tehnologija koje prvenstveno koriste ljudski mozak ili druge biološke mozgove kao eksperimentalne subjekte, mozak na čipu se pojavio kao važna nova grana u oblasti interfejsa mozak-računar, rekao je Ming Dong, potpredsednik Univerziteta Tianđin.

Ming je napomenuo da se očekuje da će istraživanje imati revolucionaran uticaj na razvoj najsavremenijih naučnih oblasti kao što su hibridna inteligencija i računarstvo nalik mozgu.

Studija, koju su zajednički sproveli istraživači sa Univerziteta Tianđin i Južnog univerziteta za nauku i tehnologiju, objavljena je u međunarodnom časopisu Mozak (Brain).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Agro

Ukrajinski privrednik planira da u Srbiji otvori pogon za preradu žitarica i uljarica - Najavljen projekat vredan 150 mil EUR

U Srbiji bi uskoro mogao da bude otvoren pogon za preradu žitarica i uljarica, a u taj projekat bi bilo uloženo oko 150 mil EUR. O ovoj potencijalnoj investiciji bilo je reči na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i ukrajinskog privrednika Sergeja Dedečkova (Sergiy Dyadechko). U razgovoru je istaknuta namera ukrajinskog privrednika da u Srbiji izgradi veliki pogon za preradu poljoprivrednih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.