NavMenu

Detaljan opis budućeg Nacionalnog stadiona - Na tri nivoa 52.000 gledalaca, tek oko 3.000 parking mesta

Izvor: eKapija Utorak, 09.07.2024. 13:24
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo finansija)
Ministarstvo finansija podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima. Kako se u dokumentu može videti, dizajn stadionske arene uključuje tri nivoa tribina za 52.241 gledaoca, što, kako se navodi "omogućava veoma blizak doživljaj arene za pravo fudbalsko iskustvo".

Parcela stadiona je površine 318.136 m2. Stadion zauzima prostor kruga prečnika 292 metra.

Donja etaža zapadne tribine je funkcionalni prostor sa pristupom za igrače i svlačionicama. Na nivou prizemlja - Zapadni ulaz nalaze se pristupi za vip goste, ugostiteljsko i drugo osoblje, kao i druge oblasti za ketering i tehničke prostorije. Nivo prizemlja - Komercijalna zona je funkcionalno područje gde je javnosti dostupno samo nekoliko specifičnih tačaka. To je servisno područje za stadion koji se nalazi ispod. Neki prostori za komercijalne svrhe će biti dati kao "Shell & Core".

Donji nivo na kome se nalazi glavni ulaz na nivou podijuma je glavno područje na nivou dostupnom javnosti, sa kružnimholom oko stadiona. Srednji nivo - Lože i vip se nalazi neposredno iznad nivoa hola podijuma i pristupa mu se putem stepenica i liftova predviđenih po obodu zgrade.

Gornji hol potpuno okružuje stadion, širi se na istoku i zapadu, dok je uži na severu i jugu.

Planirani su i delovi za tehničke prostorije, pristup za većinsku publiku, kao i fasadni prsten.

(Foto: Ministarstvo finansija)
Dizajn stadionske arene uključuje tri nivoa tribina.

Donji nivo ima ukupan bruto kapacitet od 21.868 sedišta. Sedištima se pristupa sa gornjeg nivoa tribine preko stepenica. VIP sedišta su smeštena na zapadnoj tribini. Ima posebnu zonu za državne funkcionere smeštenu na gornjem delu tribine i zonu doživljaja igre smeštenu na donjem delu tribine.

Jedna od zona za ugostiteljstvo smeštena je na donjem nivou istočne tribine. Preostali deo ovog nivoa zauzimaju sedišta za većinsku nekategorisanu publiku, dok je raspoloživi prostor na nivou hola na severozapadu i jugozapadu rezervisan za osobe sa invaliditetom i njihovu pratnju, a nivo hola istočne tribine koristi za sedišta pristupačna osobama sa invaliditetom.

Srednji nivo ima ukupan bruto kapacitet od 1.828 sedišta. Sedištima se pristupa sa gornjeg nivoa tribine preko stepenica. Postoje dva ugostiteljska prostora smeštena na severnoj i južnoj tribini, sa četiri mesta za invalidska kolica. Ugostiteljske lože smeštene su na istočnoj tribini, uključujući severoistočni i jugoistočniugao, kao i sa obe strane VIP tribine. VIP tribina je centrirana na istočnoj tribini i ima nekoliko mesta za invalidska kolica.

Gornji nivo ima ukupan bruto kapacitet od 28.545 sedišta. Sedištima se pristupa preko dva nivoa prolaza. Prvi nivo omogućava pristup svim tribinama, a drugi pristup gornjim delovima istočne i zapadne tribine. Medijski stolovi za komentatore i druge predstavnike medija smešteni su na zapadnoj tribini. Preostali deo tribine zauzimaju sedišta za većinsku publiku.

(Foto: Ministarstvo finansija)
Broj stvarno ugrađenih sedišta, uključujući sve vrste gledalaca, medijske stolove i kamere za emitovanje je 52.000 sedišta.

Predviđeno je i ukupno 49 parking mesta za autobuse, 3.323 za automobile, 145 parking mesta za vozila sa električnim punjenjem, 242 mesta za vozila za osobe sa invaliditetom, 33 za kombi i 40 za taksi vozila, kao i 45 dupla parking mesta za bicikle. Ukupni brojevi parking mesta su podložni izmenama budući da je planirano da se parkiranje delimično odvija i na susednim parcelama u narednim fazama projekta.

Prostorna organizacija stadiona sa spoljašnjim uređenjem je osmišljena tako da omogućava faznu gradnju koja podrazumeva dobijanje građevinskih dozvola za svaku pojedinačnu fazu izgradnje objekta.

Faza jedan predviđa izvođenje pripremnih radova za izvođenje, zemljane radove kao i radove na temeljima (šipovi, temeljna ploča i instalacije ispod ploče), a faza dva predviđa izgradnju spoljašnjeg uređenja, parkinga i saobraćajnica kao i izgradnju nadzemnog dela objekta.

I. Ž.
Nacionalni stadion Surčin (projekat)
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Agro

Ukrajinski privrednik planira da u Srbiji otvori pogon za preradu žitarica i uljarica - Najavljen projekat vredan 150 mil EUR

U Srbiji bi uskoro mogao da bude otvoren pogon za preradu žitarica i uljarica, a u taj projekat bi bilo uloženo oko 150 mil EUR. O ovoj potencijalnoj investiciji bilo je reči na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i ukrajinskog privrednika Sergeja Dedečkova (Sergiy Dyadechko). U razgovoru je istaknuta namera ukrajinskog privrednika da u Srbiji izgradi veliki pogon za preradu poljoprivrednih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.