NavMenu

Evo zašto je trenutni pristup B2B influenser marketingu suštinski pogrešan

Izvor: BIZLife Utorak, 09.07.2024. 11:57
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/StockSnap)
Ovih dana je puno buke oko teme koja je nova je u B2B prostoru, ali dobija sve više na značaju i sve više kompanija je uključuje u svoje strategije. Vreme je da se suočimo sa stvarnošću: trenutni pristup B2B influenser marketingu je suštinski pogrešan, piše stručnjak sa bogatim iskustvom u marketingu, komunikaciji i optimizaciji LinkedIn nastupa Nemanja Živković.

Influence iliti uticaj se često izjednačava sa dosegom (reach), posebno u B2B-ju. To je dovelo do situacija gde kompanije daju prioritet spoljnim influenserima umesto da koriste zlatni rudnik potencijalnih influensera koje imaju unutar svojih redova.

- Da, govorim o korišćenju moći zaposlenih u odnosu na spoljne influensere. Zato što pravi uticaj dolazi od onih koji dišu vaš brend svakog dana, a ne od jednokratnog posta od strane nekog ko nije zaposlen kod vas, bez obzira na doseg njihovih postova. Zamislite ovo: razmišljate da potrošite 500-600 USD za jedan post spoljnog influensera. To je suma koja se najčešće nudi. Zvuči kao jednostavna investicija za trenutnu vidljivost, zar ne? Ali evo začkoljice, šta se dešava kada post nestane u ponoru LinkedIn algoritma koji se stalno menja? Uticaj je, u najboljem slučaju, trenutni. Umesto toga, šta ako preusmerimo našu pažnju interno? Hajde da pričamo o kreiranju dugoročnih odnosa ne samo sa spoljnim figurama, već i o negovanju naših sopstvenih zaposlenih kako bi postali evanđelisti brenda. Oni su stručnjaci za određene oblasti, lica iza brenda, koji mogu autentično predstavljati i zagovarati vašu kompaniju. Oni nisu samo influenseri; oni su evanđelisti duboko ukorenjeni u vašoj industriji, spremni da podele svoje stručnosti i strasti sa svetom - navodi Živković.

Dodaje da se ne radi o pretvaranju zaposlenih u reklame za kompaniju, nego o tome o tome da im pomognemo da digitalizuju svoju reputaciju, da postanu vidljivi, pristupačni i korisni, čime će se povećati i vidljivost kompanije.

- Dakle, ovaj pristup nije vezan samo za prilagođavanje LinkedIn algoritmu, već omogućava da vaša strategija bude održiva da bi mogla da približi vaš brend vašim kupcima na najautentičniji način. Poverenje i odnosi sa kupcima su ključni, a kupci su skloniji da kupuju od ljudi koje poznaju i kojima veruju. Dovedite vaše zaposlene tamo gde vaši kupci provode vreme: male specijalizovane zajednice, društvene mreže (za B2B LinkedIn je glavni) i oflajn događajei učinite njihovu reputaciju vidljivom - dodaje Živković.


Zagovaranje zaposlenih

Jedan od centralnih stubova za uspeh vaše "content" strategije na LinkedInu je zagovaranje zaposlenih (poznato i kao social selling).

Moramo identifikovati i kategorizovati naše zaposlene (i njihov doprinos na LinkedInu) u jednu od ove četiri kategorije:
  • "Thought" lideri: To su obično rukovodioci, direktori ili pojedinci koji su već izgradili značajan trag na LinkedInu. Oni kreiraju svoj sadržaj i mogu imati svoje kanale, kao što su LinkedIn Newsletter ili YouTube kanali. "Thought" lideri su ključni za rast svojih zajednica i postavljanje tona za prisustvo kompanije na LinkedInu.
  • Aktivni ambasadori: Ovi zaposleni su angažovani sa sadržajem kompanije i takođe objavljuju svoje postove na LinkedInu. Možda nemaju senioritet ili doseg koji imaju "Thought" lideri, ali igraju ključnu ulogu u povećanju glasa kompanije kroz svoju aktivnost.
  • "Engagement Advocates": Zagovarači angažovanja su zaposleni koji možda ne kreiraju svoj sadržaj, ali su voljni da se angažuju sa postovima kompanije kroz lajkovanje, deljenje i komentarisanje. Ovaj nivo uključuje zaposlene koji podržavaju poruke kompanije i pomažu u povećanju njenog dosega, iako sami nisu kreatori sadržaja.
  • Potencijalni promoteri: To su zaposleni koji još nisu uvereni u vrednost ili možda ne razumeju u potpunosti kako efikasno koristiti LinkedIn. Predstavljaju grupu koja, uz pravi podsticaj i obuku, može napredovati do "Engagement" zagovarača ili čak Aktivnih ambasadora
Neki spadaju izvan ovih nivoa, obično pojedinci koji nisu na LinkedInu ili su čak protivnici LinkedIn-a ili društvenih medija uopšte.


Usvojite pravilo 30-50-20

Usmerite napore na negovanje 30% zaposlenih koji su prirodni ambasadori brenda (kategorije 1 i 2), jer su ključni za uticaj na ostale i povećanje vidljivosti i angažovanja vašeg brenda. Podržite uverljivu sredinu od 50% (kategorije 3 i 4) i ne stresirajte se zbog otpornih 20%.

Obezbedite zaposlenima potrebne alate i obuku kako bi delili svoje uvide i priče na LinkedInu i tako kreirajte kulturu kreiranja sadržaja. Na kraju, prepoznajte aktivne učesnike kako biste podstakli osećaj vlasništva i doprinosa uspehu kompanije na LinkedInu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Agro

Ukrajinski privrednik planira da u Srbiji otvori pogon za preradu žitarica i uljarica - Najavljen projekat vredan 150 mil EUR

U Srbiji bi uskoro mogao da bude otvoren pogon za preradu žitarica i uljarica, a u taj projekat bi bilo uloženo oko 150 mil EUR. O ovoj potencijalnoj investiciji bilo je reči na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i ukrajinskog privrednika Sergeja Dedečkova (Sergiy Dyadechko). U razgovoru je istaknuta namera ukrajinskog privrednika da u Srbiji izgradi veliki pogon za preradu poljoprivrednih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.