NavMenu

BIM tehnologija kao ključ uspešnog poslovanja u oblasti građevinarstva

Izvor: Promo Utorak, 09.07.2024. 10:35
Komentari
Podeli
(Foto: Jadran)
BIM tehnologija ubrzava procese projektovanja i izgradnje objekata, omogućavajući bolju koordinaciju i procenu prilikom izvođenja radova, eliminaciju neplaniranih radova, kao i skraćenje vremena izvođenja. Osim što donosi mnoge benefite, ona doprinosi efikasnosti građevinske delatnosti. U Srbiji, od 2028. godine stupiće na snagu zakonska obaveza primene BIM-a za sva preduzeća koja se bave projektovanjem i izvođenjem građevinskih radova većih od 10.000 m2.

Sa ciljem da podigne svest o značaju i benefitima ove tehologije, građevinska kompanija Jadran, kao jedan od pionira među generalnim izvođačima radova u BIM tehnologiji, učestvovala je na četiri značajna događaja u okviru kojih su stručnjaci kompanije predstavljali iskustva primene tehnologije u praksi. Pomenute događaje organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Udruženjem BIM Srbija sa namerom da se stručnoj javnosti pokažu dobri primeri prakse i promovišu raznovrsne pozitivne strane BIM inovativne tehnologije.

Primena BIM tehnologije u kompaniji Jadran ogleda se u mogućnosti da se, upotrebom samo jednog softverskog programa, ubrzaju procesi planiranja i izgradnje objekata. Osim toga, BIM omogućava bolju koordinaciju poslovanja, eliminaciju neplaniranih radova i samim tim bolju procenu toka realizacije, kao i skraćenje vremenskih rokova koji su potrebni za izvođenje građevinskih radova. Finansijska ušteda koju donosi primena ovog digitalnog alata ogleda se i u efikasnijem održavanju postojećeg objekta, čemu doprinosi velika količina informacija skladištena u samom BIM modelu. Upravljanje određenim prostorom neophodno je dok god objekat postoji, što traje decenijama, zbog čega ušteda vremena i novca nikako nije zanemarljiva.

(Foto: Jadran)
Kompanija Jadran, koja na domaćem tržištu posluje više od 70 godina, primenu BIM tehnologija započela je 2022. godine na projektu rekonstrukcije i dogradnje graničnog prelaza Horgoš, a zatim je nastavila korišćenje ove digitalne inovacije prilikom radova na rekonstrukciji Sava Centra. Trenutno, BIM omogućava i efikasnije i preciznije izvođenje radova na izgradnji Odbojkaško trenažno-takmičarskog centra, zatim Centra za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi, kao i Regionalnog industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu "Konstantin Veliki"

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u koju je, sa opremom, uloženo 16 mil EUR, zvanično je otvorena. U zgradu je uloženo 11 mil EUR, a još 5 mil EUR, dodatno, u opremu i sisteme i 17 mil EUR u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade. Izgradnja nove zgrade terminala počela je marta 2022, a projektovana je za prijem 1,5 miliona putnika godišnje i istovremeno opsluživanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.