Izvor: Danas | Petak, 18.03.2005.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eksperti UNESCO - Neće biti hidroelektrane na Tari ?Ekspertska misija UNESCO i Svjetske unije za zaštitu prirode (IUCN) energično se usprotivila gradnji hidroelektrane "Buk Bijela" i najvjerovatnije stavila tačku na višegodišnje planove da se potopi najljepši kanjon u Evropi.


Misija je zvanično obavijestila vlade Crne Gore i Republike Srpske da će Komitetu za svjetsku baštinu (MAB) predložiti da Nacionalni park "Durmitor" stavi na listu ugroženih lokaliteta, jer projekat "Buk Bijela" predstavlja "potencijalnu prijetnju za izuzetnu univerzalnu vrijednost lokaliteta, kao i za njen integritet, posebno zato što bi spomenik prirode i UNESCO rezervat biosfere, basen rijeke Tare, bio potopljen projektom brane".

 

Ekspertska misija UNESCO IUCN boravila je u Crnoj Gori i Republici Srpskoj od 16. do 21. januara 2005, na zahtjev generalnog direktora UNESCO i na poziv vlasti Crne Gore i Republike Srpske. U zaključcima i preporukama opširnog izvještaja,  upozorava se da bi "planirani projekat uticao na vrijednosti i integritet lokacije, jer bi "Buk Bijela", smještena nizvodno na Tari, izazvala uticaj koji bi predstavljao prijetnju za zaštićenu oblast".


Misija je zaključila da to predstavlja potencijalnu opasnost za vrijednosti svjetske baštine i predložila da vlade Crne Gore i Republike Srpske pažljivo razmotre svoju energetsku strategiju, uključujući potrošnju, obnovljivu energiju i prihode.


 

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.