NavMenu

Koje su vrste investiranja u startap?

Izvor: eKapija Nedelja, 07.07.2024. 10:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)Ilustracija
Proces u vezi sa finansiranjem startapa može biti kompleksan i zahteva temeljno razmatranje različitih pristupa i struktura investicija. Svaki od pristupa donosi sa sobom jedinstvene prednosti i izazove, prilagođene potrebama kako investitora tako i startapa, piše zuniclaw.com.


Equity finansiranje

Equity finansiranje startapa je ključni način prikupljanja kapitala za startapove, gde investitori direktno kupuju deo vlasništva (udele/akcije) u kompaniji u zamenu za ulaganje novca. Ova vrsta finansiranja omogućava startapu da dobije potrebna sredstva za rast, razvoj proizvoda ili širenje na nova tržišta. Investitori, zauzvrat, dobijaju pravo na deo profita kompanije, proporcionalno njihovom udelu, kao i pravo glasa u važnim pitanjima kompanije na skupštini društva.

Proces equity finansiranja obično uključuje procenu vrednosti kompanije pre ulaska investitora, što može biti izazov u ranoj fazi kada su finansijski podaci ograničeni i kada vrenos startapa još uvek nije doživela svoj maksimum. Nakon određivanja vrednosti, investitori kupuju udele/akcije po toj ceni, čime postaju vlasnici dela kompanije. Ovo može uključivati različite klauzule i prava, kao što su pravo na dividende ili učešće u kapitalnim dobicima.

Jedna od ključnih prednosti equity finansiranja je što startapovi mogu iskoristiti kapital, znanje i mreže kontakata investitora koji mogu doprineti daljem razvoju kompanije. Sa druge strane, investitori imaju mogućnost da profitiraju od uspešnosti kompanije kroz rast vrednosti akcija ili isplate dividendi. Ovakav model finansiranja često privlači startapove koji traže dugoročno partnerstvo sa investitorima i spremni su podeliti kontrolu nad kompanijom u zamenu za finansijsku podršku i stratešku podršku u rastu.


Konvertibilni zajam (Convertible Notes)

Konvertibilni zajam je oblik finansiranja koji kombinuje karakteristike zajma i kapitalne investicije. U početku se tretira kao dug, ali se može konvertovati u vlasnički udeo u startapu po određenim uslovima, obično tokom sledećeg kruga finansiranja. Ovaj način finansiranja brže se zaključuje i ima niže troškove, što pruža fleksibilnost kako investitorima tako i startapovima.

Međutim, mogu se pojaviti komplikacije prilikom konverzije, a postoji i rizik od razvodnjavanja udela postojećih članova društva. Ključni elementi kod konvertibilnog zajma su vrednost kapitala, odnosno najviša cena po kojoj se investicija može konvertovati u udele/akcije kompanije tokom sledeće runde finansiranja, kao i popust, odnosno procetan popusta koji investitor dobija prilikom konverzije svog zajma u udele/akcije u odnosu na cenu po kojoj su udeli/akcije buduće rune izdate.


SAFE (Simple Agreement for Future Equity)

SAFE je inovativan ugovor koji se često koristi u startap ekosistemu kao alternativa tradicionalnim načinima finansiranja poput zamenljivih obveznica ili direktnih investicija u udele/akcije. On omogućava startapovima da privuku kapital od investitora u ranoj fazi razvoja, ne određujući trenutnu vrednost kompanije. Umesto toga, investitori dobijaju pravo da svoje ulaganje konvertuju u udele/akcije kompanije u budućnosti, kada dođe do sledeće runde finansiranja ili nekog drugog događaja poput prodaje kompanije.

Ključna prednost SAFE-a je u njegovoj jednostavnosti i fleksibilnosti. Za razliku od ostalih načina finansiranja koji imaju kompleksne uslove i zahtevaju određivanje vrednosti kompanije u trenutku investiranja, SAFE se fokusira na buduću konverziju, što olakšava i ubrzava proces investiranja. To znači da startap ne mora odmah procenjivati svoju vrednost ili obavljati kompleksne pravne procedure koje su uobičajene kod tradicionalnih finansijskih instrumenata.

SAFE može takođe sadržati različite klauzule koje štite interese i investitora i startapa. Na primer, može se uključiti odredba o automatskoj konverziji SAFE-a u akcije po određenim uslovima, ili pravo investitora da povuče svoja sredstva ako se određeni događaji ne ostvare u predviđenom roku. SAFEs nisu u potpunosti regulisani od strane pravnog sistema, pa se često koriste u kombinaciji sa equity rešenjem kako bi se postigao željeni efekat. Ipak, pravna nesigurnost u nekim jurisdikcijama može predstavljati problem, kao i mogući izazovi prilikom budućih krugova finansiranja.


Ugovor o zajmu

Ugovor o zajmu je tradicionalni način finansiranja gde investitor daje novac startapu s očekivanjem da će biti vraćen s kamatama. Ovo je direktan pristup koji može biti manje riskantan za investitora, jer ima jasno definisane uslove povraćaja.

Međutim, za startap može biti izazov jer stvara obavezu vraćanja novca bez obzira na uspeh projekta. Prednost ovog pristupa je u tome što su uslovi i rokovi povraćaja jasni, a rizik za investitora manji. S druge strane, startap preuzima obavezu vraćanja duga, što može ograničiti novčane tokove i resurse kompanije.

Situacija postaje dodatno kompleksna kada su investitor i starap iz različitih država. U takvim slučajevima se zahteva uključivanje Centralne banke kao regulatornog organa koji mora odobriti unos novčanih sredstava iz inostranstva i redovno biti obavešten o svim promenama u vezi sa tokom zajma i vraćanjem sredstava. Obaveštavanje Centralne banke, kao i svaka promena se vrše preko poslovne banke zajmoprimca, odnosno startapa, što izaziva dodatne administrativne troškove. Zbog toga se u slučajevima kada je iznos investicije značajan i kada je to ekonomski opravdano, preporučuje razmotriti opciju zajma kako bi se pokrili svi dodatni troškovi koje zajam sa sobom nosi.


Zajam u kriptovaluti: Budućnost finansiranja startapova?

U svetu gde tehnologija brzo menja načine na koje poslujemo i investiramo, zajam u kriptovaluti postaje sve relevantnija tema. Ovaj pristup ima nekoliko prednosti, uključujući brže transakcije, niže troškove transfera i veću transparentnost zahvaljujući blokčejn tehnologiji. Mane ovog načina finansiranja se može ogledati u pravnim prazninama, budući da ova oblasti nije još uvek u potpunosti regulisana u srpskom pravu.


Šta je Term sheet?

Term sheet u kontekstu investiranja u startapove je početna tačka za pregovore između investitora i startapa. Reč je o dokumentu koji sumira ključne uslove i detalje investicije između investitora i startapa pre nego što se krene u formalne ugovorne obaveze. Ovaj dokument uglavnom nije pravno obavezujući, već služi kao osnova za dalje pregovore i eventualno zaključivanje konačnog ugovora.

Ipak, treba voditi računa da pojedini delovi Term sheet-a ipak mogu biti pravno obavezujući, što može imati značajne posledice za startap čak i u slučaju da se investiranje ne ostvari sa konkretnim investitorom. Dakle, jako je važno biti obazriv sa Terms sheet-om.

Term sheet obično sadrži sledeće elemente:
  • detalji o kompaniji: Uključuje osnovne informacije o startapu, kao što su naziv kompanije, sedište, struktura vlasništva, i slično;

  • uslovi investicije: Definiše se vrsta investicije (npr. equity, konvertibilni dug, SAFE), iznos ulaganja, procena vrednosti kompanije (ako je primenjivo), uslovi za eventualnu konverziju ili otkup, i druge finansijske klauzule;

  • prava investitora: Navodi se prava investitora kao što su preferencijalni pristup budućim rundama finansiranja, pravo na učešće u upravljanju ili odlučivanju (ako je primenjivo), pravo na informacije o poslovanju kompanije, i slično;

  • prava startapa: Definišu se prava i obaveze startapa prema investitoru, kao što su ograničenja u vezi sa budućim zaduživanjem, pravo preče kupovine akcija (right of first refusal), i slično;
  • uslovi zatvaranja: Opisuju se uslovi pod kojima će se investicija smatrati zatvorenom, kao što su izvršenje konačnog ugovora, uslovi izvršenja, vremenski okviri za izvršenje i drugi proceduralni detalji.

Term sheet je važan alat za usaglašavanje između investitora i startapa pre nego što se pristupi sačinjavanju detaljne pravne dokumentacije. On omogućava obema stranama da razjasne ključne tačke investicije i uslove na kojima će se dalje pregovarati, čime se smanjuje potencijal za nesporazume i olakšava proces finalizacije investicije. Term sheet se zaključuje neposredno pre due diligence procesa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Agro

Ukrajinski privrednik planira da u Srbiji otvori pogon za preradu žitarica i uljarica - Najavljen projekat vredan 150 mil EUR

U Srbiji bi uskoro mogao da bude otvoren pogon za preradu žitarica i uljarica, a u taj projekat bi bilo uloženo oko 150 mil EUR. O ovoj potencijalnoj investiciji bilo je reči na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i ukrajinskog privrednika Sergeja Dedečkova (Sergiy Dyadechko). U razgovoru je istaknuta namera ukrajinskog privrednika da u Srbiji izgradi veliki pogon za preradu poljoprivrednih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.