NavMenu

Otvoren četvrti javni poziv za učešće startapa u Katapult programu akceleracije

Izvor: eKapija Petak, 05.07.2024. 08:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)Ilustracija
Fond za inovacionu delatnost otvorio je četvrti po redu javni poziv namenjen startapima za učešće u Katapult programu akceleracije čije su prijave otvorene do 10. septembra 2024. godine. Katapult nudi jedinstvenu priliku za sve inovativne startape koji žele da unaprede svoje poslovanje i osvoje globalno tržište.

Program obezbeđuje mentorstvo i savetovanje od strane iskusnih profesionalaca, povezivanje sa investitorima, edukativne programe, razmenu iskustva, korporativna partnerstva i značajnu finansijsku podršku do 300.000 evra. Katapult je dizajniran da pomogne startapima da dostignu svoj puni potencijal i brže se pozicioniraju na globalnoj sceni.

Četvrti ciklus podrške Katapult programa omogućen je zahvaljujući udruženom partnerstvu Vlade Republike Srbije - Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Evropske unije i Svetske banke, što je dodatno osnažilo ambicije našeg inovacionog ekosistema da postane prepoznat i konkuretan kroz ovaj program.

Pokretanjem Katapult programa Srbija je postala poznata po rastućoj startap sceni i sveprisutnom entuzijazmu startap zajednice. Za tri godine, Katapult je ostvario značajne rezultate sa 61 podržanim startapom, čija je trenutna tržišna vrednost 255 miliona dolara. Ovi startapi su u roku od godinu dana od ulaska u Katapult prikupili preko 25 miliona dolara privatnih investicija. Interesovanje investitora raste, otvarajući nove mogućnosti za finansiranje i ulaganje u budućnost inovativnih startapa.

- Ono što smatram veoma impresivnim u srpskom startap ekosistemu je visok kvalitet tehnološkog talenta i izuzetni proizvodi koji se sada lansiraju zahvaljujući Katapult programu. Jedan od glavnih izazova sa kojim se ovaj eksosistem suočavao u prošlosti je to što srpski startapi nisu imali dovoljno iskustva u globalnom skaliranju biznisa, prodaji i marketingu. To se sada menja. Nadam se da ćemo u budućnosti viđati sve više srpskih startapa koji kreiraju proizvode za globalna tržišta - ističe Majkl Conga, generalni partner u Fondu rizičnog kapitala Zero One Hundred, jednom od vodećih u Evropi sa predstavništvima u Pragu, Slovačkoj i na Kipru.

Prijava je dostupna putem Katapult portala, a neophodna dokumentacija nalazi se na interent prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost.

Dodatna sredstva za realizaciju četvrtog javnog poziva Katapult programa obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u ukupnom iznosu od 3 mil EUR.

Sredstva za realizaciju Katapult programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija) kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 7,7 mil EUR i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 10 mil EUR. Katapult program je deo "Projekta akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji", koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu "Konstantin Veliki"

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u koju je, sa opremom, uloženo 16 mil EUR, zvanično je otvorena. U zgradu je uloženo 11 mil EUR, a još 5 mil EUR, dodatno, u opremu i sisteme i 17 mil EUR u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade. Izgradnja nove zgrade terminala počela je marta 2022, a projektovana je za prijem 1,5 miliona putnika godišnje i istovremeno opsluživanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.