NavMenu

Snaga svake organizacije je u ljudima - Kompanije sa visoko motivisanim osobljem imaju 147% veći učinak i zaradu

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.07.2024. 16:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)Ilustracija
Snaga svake organizacije je u ljudima i njihovim pravilno prepoznatim snagama ličnosti. Od kolike je to važnosti pokazuje podatak da čak 87% zaposlenih širom sveta nije motivisano i angažovano u svom poslu kako bi trebalo. S druge strane, kompanije sa visoko motivisanim osobljem imaju 147% veći učinak i zaradu u poređenju sa onima sa nemotivisanim kadrom.

To je ocenjeno tokom seminara "Zadovoljstvo zaposlenog kao snaga organizacije" koji je Privredna komora Crne Gore (PKCG) u junu organizovala u saradnji sa Agencijom ISEM.

Predavačica je bila Marija Babić, magistar kliničke psihologije, sudski veštak iz oblasti psihologije i psihoterapeut. Dugo godina se bavi koučingom i psihologijom ljudskih resursa, kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu. Trenutno je na poslovima HR psihologa angažovana od strane Agencije ISEM, koja je dobitnik velikog broja nagrada iz regiona, ali i inostranstva za obrazovni turizam.

Babić je tokom predavanja istakla da je snaga organizacije u ljudima i njihovim pravilno prepoznatim snagama ličnosti. Takođe, navela je ona, koliko dobro uočeni kapaciteti i oblasti ličnih potencijala predstavljaju uslov za zadovoljnog zaposlenog, pa dalje kroz njegovu visoku motivaciju uslov za poboljšanje učinka organizacije.

- Upoznavanje sa konceptom teorije uživanja u karijeri kao i teorijom paradoksa pomoći će i privrednicima da i na ličnom planu procene značaj bavljenja ljudima u organizacionom kontekstu, kao i kako da pravilno pristupe snagama ličnosti i potencijalnim isklizivačima njihovih zaposlenih i kolega - poručila je Babić.

Prema njenim rečima, jedna od najvažnijih činjenica je da 87% zaposlenih širom sveta nije motivisano i angažovano u svom poslu kako bi trebalo, te da kompanije sa visoko motivisanim osobljem imaju 147% veći učinak i zaradu u poređenju sa kompanijama sa nemotivisanim kadrom.

Ona je istakla važnost teorije uživanja u karijeri, naglasivši da zadovoljan zaposleni ima olakšanu saradnju, komunikaciju, manju anksioznost i stres, što vodi do povećane efikasnosti. Nasuprot tome, nezadovoljan zaposleni ima potrebu za otkrivanjem svojih interesovanja i pokretača.

Kada je u pitanju teorija paradoksa kazala je da ona predstavlja koncept gde paradoksalne osobine deluju kontradiktorno, ali su u stvari komplementarne i rade zajedno.

- Snage nisu prave snage ako nemate jake tendencije ka obe osobine koje sačinjavaju paradoksalni par. Pored genetike, mnogi faktori utiču na našu svest o tome ko smo u poslovnom okruženju, uključujući pol, kulturu, religiju, socioekonomski status, vršnjačku grupu i roditelje. Ovi faktori, sa karakteristikama naše ličnosti, usmeravaju naše odluke o tome šta postajemo i koliko uživamo u tome što radimo - rekla je Babić.

Ona je takođe naglasila važnost psihologije i testova ličnosti u organizaciji, posebno tehnologiju Harrison Assessments, koja je u skladu sa ISO 10667 standardom, a koji se odnosi na procese i metode za procenu ljudi u radnom i organizacionom okruženju. Harrison Assessments je osnovan 1990. godine i ima preko tri miliona korisnika, dostupan je na 38 jezika, sa preko 6500 formula za predviđanje uspeha na poslu.

- Harrison Assessment mapira vaše ponašanje preferencije i tendencije u trenutku koje upravljaju vašim delovanjem. Povezana priroda ponašajnih tendencija omogućava predviđanje efekta stresa na ponašanje, a Harrison može uporediti vaše ponašajne tendencije sa zahtevima specifičnog posla ili uloge - zaključila je Babić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Agro

Ukrajinski privrednik planira da u Srbiji otvori pogon za preradu žitarica i uljarica - Najavljen projekat vredan 150 mil EUR

U Srbiji bi uskoro mogao da bude otvoren pogon za preradu žitarica i uljarica, a u taj projekat bi bilo uloženo oko 150 mil EUR. O ovoj potencijalnoj investiciji bilo je reči na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića i ukrajinskog privrednika Sergeja Dedečkova (Sergiy Dyadechko). U razgovoru je istaknuta namera ukrajinskog privrednika da u Srbiji izgradi veliki pogon za preradu poljoprivrednih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.