NavMenu

Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mestu (FOTO, VIDEO)

Izvor: eKapija Sreda, 03.07.2024. 11:12
Komentari
Podeli
Kaskada Beušnica (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Kaskada Beušnica
Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa našom zemljom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz Srbije, a naš jezik čuti više nego rumunski.

Reč je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smešten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata.

Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve i prelaza Kaluđerovo - Najdaš. Preporuka je da se krene što ranije, kako bi se što manje čekalo na granici.

Postoje dve opcije prilaska ovoj prirodnoj oazi – iz sela Saska Romana i iz sela Potok. Ukoliko se odlučite za prvu opciju, stići ćete do parkinga i restorana odakle možete da pođete na turu preko visećeg mosta, da se uputite do najlepših delova i vratite istim putem nazad.

Saska Romana (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Saska Romana

Ako odaberete Potok, prvo vas očekuje deonica od oko sat vremena pešačenja kroz pašnjake, gde ćete se sresti sa stadima ovaca i jakim vetrom, dok ne stignete do šumovitog dela. U slučaju da dolazite organizovano ili imate opciju da neko odveze automobil sa jedne lokacije na drugu, možete napraviti lepu kružnu turu.

Šta vas očekuje u nacionalnom parku? Pešačka staza od nešto više od 20 kilometara sa visinskom razlikom uspona od 200 metara, a silaska od 193 metra. Pojednostavljeno rečeno, ovo je staza kojom mogu da prođu i oni manje spremni, a takođe i deca. Ukoliko budete išli laganim tempom, uz nešto kraće pauze, biće vam potrebno oko sedam sati. Tokom pešačenja vas očekuje mnogo iznenađenja!

Ako krenete iz sela Saska Romana prvo ćete naići na viseći most, koji može da bude prepreka za one koji se plaše visine. U tom slučaju možete da pođete sa nekim u koga imate poverenja, jer je most stabilan, iako ćete možda steći utisak da nije tako. Uz most takođe imate lep kafić na otvorenom, u kome možete da se okrepite pred put. Ne zaboravite samo da Rumuni ne koriste evro, nego lej.

Viseći most (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Viseći most

Potom ćete nakon malo pešačenja stići do tunela, kroz koje je moguće proći uskim stazama. Prizor koji se pruža sa visine na kojoj ćete se naći je zaista nestvaran! Ovo je jedna od najvećih atrakcija ovog nacionalnog parka.

Staza između tunela sa pogledom na Neru (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Staza između tunela sa pogledom na Neru

Uz mnogo zelenila i uz reku stići ćete i do vodopada Vajoaga. U zavisnosti od toga koliko imate sreće, i kada ste se uputili na ovu avanturu, vodopad ćete videti u svom punom sjaju i snazi ili ćete tek naslutiti kako može da izgleda. Ali u svakom slučaju, smaragdno zelena boja ovog kraja će vas u potpunosti očarati.

U nastavku ćete stići do Begovog oka - jezera koje će vas svojom prelepom bojom podsetiti na naše Krupajsko vrelo. Idealno mesto za fotografisanje, posebno jer se ovde nalazi i drveni most. Ovo je za mnoge najlepši deo nacionalnog parka.

Begovo oko (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Begovo oko

Za kraj vas očekuje kaskada Beušnica. Reč je o nizu malih vodopada, koji su prekriveni mahovinom. Ako dolazite iz sela Potok, ovo će biti prva atrakcija koja će vas potpuno oduševiti, pa dajte sebi vremena da uživate na ovom mestu koliko god je to moguće. Zanimljivo, ali koliko god da je gužva, ovde se to ne oseća i svako će pronaći svoje mesto sa pogledom na ovu prirodnu letotu.

Uz put ćete uživati u zelenilu, lekovitom bilju, mirisu sremuša, a videćete i mnogo manjih vodopada i potoka. Ugođaj za vaš vid, ali i sluh. Ako volite ovakav tip aktivnosti, sigurno nećete biti razočarani, a vratićete se puni utisaka sa naizgled običnog mesta.


Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Kanjon Nere-Beušnice
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu "Konstantin Veliki"

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u koju je, sa opremom, uloženo 16 mil EUR, zvanično je otvorena. U zgradu je uloženo 11 mil EUR, a još 5 mil EUR, dodatno, u opremu i sisteme i 17 mil EUR u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade. Izgradnja nove zgrade terminala počela je marta 2022, a projektovana je za prijem 1,5 miliona putnika godišnje i istovremeno opsluživanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.