NavMenu

Vinoterapija u hotelu kraj jezera - "Elitte Palić" počinje 2012. izgradnju spa i velnes centra vrednog pola miliona evra

Izvor: eKapija Utorak, 20.09.2011. 14:55
Komentari
Podeli

"Riblja čarda""Riblja čarda"
("Elitte Palić")

Palićki hoteli "Elitte", blizinom jezera, arhitekturom druge polovine 19. veka, savremenim enterijerom soba i dobrom uslugom, privlače mnogobrojne turiste sa različitih meridijana. Kako bi gostima obezbedili što više dodatnih sadržaja kompanija "Elitte" planira da sledeće godine počne izgradnju spa i velnes centra vrednog pola miliona evra.

- Želimo da idemo u korak sa vremenom i da gostima ponudimo što više sadržaja u našim hotelima. U sastavu "Elitta" posluju dva hotela sa četiri zvezdice – "Park" i "Jezero", a objekat za spa i velnes će biti izgrađen u nastavku hotela "Jezero". Planiramo izgradnju poluolimpijskog bazena sa pratećim sadržajima za ovakav vid centra kao što su sauna, parno kupatilo, sale za masažu, mini fitnes sala i bar – najavio je u razgovoru za "eKapiju" Nenad Vukašinović, direktor "Elitte Palić".

Za izgled objekta je bilo zaduženo subotičko preduzeće "Geoexpert", a kako su nam rekli u "Elitte Palić", razmišljaju o korišćenju alternativnih izvora energije u novom objektu.

"Riblja čarda""Riblja čarda"

- Idejno rešenje objekta će biti revidirano pošto smo dobili ideju da iskoristimo solarnu energiju. Malo ljudi zna da Palić ima dosta broj sunčanih dana da se po tome može meriti sa Hvarom. Verujemo da će ova novina u našoj ponudi povećati interesovanje gostiju, a i poboljšati ukupnu ponudu Palića – napominje Vukašinović.

Naš sagovornik navodi da bi otvaranje spa centra trebalo da bude 1,5 do 2 godine od početka izgradnje, ali da je u vremenu krize teško govoriti o nekim preciznim rokovima.

- Naši hoteli su kulturno-istorijski objekti od izuzetnog značaja pod zaštitom države tako da bilo kakve intervencije na njima zahtevaju dodatnu i složenu administrativnu proceduru što će nam produžiti planirane rokove otvaranja spa centra.

Direktor "Elitte Palić" navodi da je zadovoljan poslovanjem hotela u prethodnom periodu.

"Riblja čarda""Riblja čarda"

- Ono što nama uliva razlog za optimizam je veoma uspešna 2010. godina. Tada smo povećali broj noćenja 7,2% a broj gostiju oko 5%. Najviše gostiju imamo iz kategorije kongresnog turizma, u julu i avgustu je bilo više individualnih gostiju i gostiju u tranzitu, a sve više nam dolaze i sportisti.

Kako kaže Vukašinović, od ukupnog broja noćenja u 2011. godini, 30% gostiju su strani turisti, a najviše iz BiH, Nemačke, Poljske, Mađarske, Makedonije, Hrvatske, Slovenije.

Hoteli "Park" i "Jezero"

Hoteli se nalaze 50 metara od obale jezera Palić, sakriveni u stoletnoj šumi kanadskih platana. "Park" je izgrađen 1860. godine na osnovu projekta Janoša Škultetija u stilu klasicizma i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Hotel poseduje 2 jednokrevetne sobe, 17 dvokrevetnih soba, 7 soba sa bračnim ležajem i 9 apartmana.

"Riblja čarda""Riblja čarda"
("Mala gostiona")

Hotel "Jezero", izgrađen 1903. godine u blizini "Parka", poseduje 19 dvokrevetnih soba i 9 soba sa bračnim ležajem. Gostima oba hotela na raspolaganju su usluge spa centra smeštenog u hotelu " Park".

"Mala gostiona"

U okviru "Elitte Palić" posluju restorani - "Mala gostiona" i "Riblja čarda". Među stanovnicima a i posetiocima ovog kraja "Mala gostiona" je poznata kao mesto gde se oduvek "dobro jelo, pilo i zabavljalo". Preteča današnjeg restorana je gostionica otvorena 1852. gde su se putnici namernici odmarali. Razvojem Palića kao banjskog mesta razvija se u moderan ugostiteljski objekat. Gradski arhiv Subotice i danas čuva originalne jelovnike iz 1870. godine koji iznenađuju bogatstvom ponude s više od 50 vrsta jela i 30 vrsta vina.

Danas je to savremeni objekat, detaljno rekonstruisan i dograđen 1998. godine, kategorisan sa 4 zvezdice. Sala restorana raspolaže se 280 mesta, a na dve letnje terase sa 350. Zastupljena je domaća i internacionalna kuhinja uz ponudu više od 80 vrsta vina iz najboljih domaćih i inostranih vinogorja.

"Riblja čarda""Riblja čarda"

Na spratu restorana postoji kongresni servis sa 5 sala za kongrese i skupove, kompletno opremljenih potrebnom audio-vizuelnom opremom. Ambijent restorana prilagođen je jedinstvenoj arhitekturi Palića u stilu mađarske varijante secesije i dočarava zlatno doba Palića sa kraja 19. i početka 20. veka.

"Riblja čarda"

Na samoj obali palićkog jezera nalazi se restoran "Riblja čarda". Već sam naziv govori da ovde gosta očekuju riblji specijaliteti – riblji čvarci, riblja pašteta, dimljena riba, filirana riblja čorba, filirani šaran "Dorožmai", filirana dimljena pastrmka, pohovani žablji bataci, škampi na buzaru, punjene lignje, mediteranski rižoto, salata od hobotnice i dr.

Osim ukusnih jela, u ponudi restorana su vina iz podruma Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Italije, Francuske, Makedonije, a takođe u ponudi se nalaze vina iz Južnoafričke Republike i Čilea, ali i poznate rakije iz okoline kao što su jabukovača, kajsijevača i dunjevača.

"Riblja čarda" je sagrađena osamdesetih godina 19. veka i zaštićeni je spomenik kulture, a uređena je u stilu građanske čarde. Raspolaže sa 45 mesta u sali, a na terasi i molu na vodi ima 120 mesta.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Finansije

Kada kupujete prvi stan obratite pažnju na porez na prenos apsolutnih prava - Kako da zbog 15 m2 vaši potomci ne izgube pravo na buduće olakšice?

Kada je reč o kupovini stana, nekad kupci nisu svesni da pojedine odluke mogu imati dugoročne posledice, posebno kada je reč o oslobođenju od poreza na prenos apsolutnih prava. Prema zakonu, članovi porodičnog domaćinstva, uključujući decu, mogu ostvariti pravo na poresko oslobođenje, ali postoji jedna ključna stavka koju treba imati na umu: jednom kada se to pravo iskoristi, ne može se ponovo ostvariti. Kako objašnjava advokat

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.