NavMenu

Novi Sad emitovao municipalne obveznice

Izvor: Beta Utorak, 20.09.2011. 13:52
Komentari
Podeli

Grad Novi Sad emitovao je hartije od vrednosti, municipalne obveznice, što uskoro planira da uradi i Užice, izjavio je danas član Komisije za hartije od vrednosti (HOV) Srbije Milko Štimac.

Pre sastanka predstavnika Grada Užica sa potencijalnim investitorima u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), on je novinarima rekao da se obveznicama Novog Sada trguje samo između institucionalnih investitora, ističući da za te hartije od vrednosti postoji veliko interesovanje.

Prema rečima Štimca, problem kod municipanih obveznica je Zakon o javnom dugu koji ne dozvoljava da se na incijalnu javnu ponudu (IPO) hartija jave svi zainteresovani, nego njima mogu da trguju samo institucionalni investitori.

U Srbiji su, kako je istakao, izgrađeni institucionalni investitori (privatni penzijski fondovi, osiguravajuća društva, investicioni fondovi manjih rizika) i municipalne obveznice su upravo ono što im treba - hartije od vrednosti niskog rizika i visokog kvaliteta.

Štimac je rekao da bi uskoro trebalo da bude izmenjen Zakon o javnom dugu, tako da će i "najšire građanstvo moći da učestvuje u finasiranju kapitalnih projekta u opštinama u kojima živi".

Pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije Aleksandar Bućić je rekao da bi Užice, kao drugi grad u Srbiji, početkom novembra moglo da emituje municipalne obveznice u vrednosti od 100 miliona dinara (oko 1 mil EUR) kako bi obezbedio deo sredstava za izgradnju zatvorenog gradskog bazena.

Novi Sad je, prema rečima Bućića, na obveznice dobio značajnije nižu kamatu nego što bi bila na kredite, tako da je ušteda oko 3 mil EUR.

Glavni grad Vojvodine, kako je rekao, planira da emituje obveznice u vrednosti od 35 mil EUR.

Prema njegovim rečima, Novi Sad i Užice neće ništa koštati izdavanje obveznica jer će biti finasirani kroz projekte Evropske unije, preko SKGO. Tu mogućnost će moći da iskoristi još jedna grupa gradova i opština koja želi da razmotri emitovanje municipanih obveznica , dodao je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.