NavMenu

Planovi i akcije vezane za regionalnu sanitarnu deponiju "Halovo 2", namenjenu Borskom i Zaječarskom okrugu

Izvor: eKapija Utorak, 20.09.2011. 13:48
Komentari
Podeli

Regionalnim prostornim planom Timočke krajine u oblasti tretmana komunalnog otpada predviđa se zatvaranje postojećih nesanitarnih deponija (duž puteva, rečnih tokova i u blizini seoskih i gradskih naselja) na teritoriji svih opština Borskog i Zaječarskog okruga; izgradnje nove regionalne sanitarne deponije "Halovo 2" (koja će opsluživati sva naselja na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga, osim Majdanpeka, koji se pripaja regionalnom sistemu za upravljanje otpada Braničevskog okruga i Sokobanje, koja se pripaja regionalnoj deponiji za Niški region); i ustanovljavanje decentralizovanog sistema upravljanja otpadom, koji bi uključio i seoska naselja (prikupljanje organskog i neorganskog otpada, prerada organskog otpada i dalja distribucija neorganskog otpada krajnjim korisnicima, tj. otkupljivačima sekundarnih sirovina).


Plansko opredeljenje je da se uporedo sa otvaranjem regionalne deponije "Halovo 2", a najkasnije do 2014. godine izvrši sistematsko zatvaranje, remedijacija i rekultivacija postojećih opštinskih deponija u roku od 3 godine od otvaranja regionalne deponije, detaljno geološko i hidrotehničko istraživanje i analiza kvaliteta podzenih voda u neposrednoj blizini svih deponija, zbog procene ekološke ugroženosti zemljišta i preciziranje mreže lokacija transfer stanica (u skladu sa projektima za regionalnu deponiju, kriterijumima udaljenosti od naseljenih mesta i deponijskih prostora, i opštinskim odlukama o izboru lokacije), iz kojih bi se otpad prevozio na mesto prerade ili konačnog odlaganja i to:

- Borskog okruga, 5 transfer stanice (Kladovo – 1, Majdanpek 2 – Majdanpek i Donji Milanovac, Negotin – 1 , Bor – 1) ;

- Zaječarskog okruga, 4 transfer stanice (Zaječar – 1, Boljevac – 1, Knjaževac – 1 i Sokobanja – 1).

Lokacije transfer stanica moraju da zadovoljavaju nekoliko osnovnih uslova, to jest da budu:
- na obodima gradova ili sela, na pristupnim putevima ka deponiji "Halovo 2";
- udaljene najmanje 500 m od najbliže zone stambenih naselja, zona zaštite kulturno-istorijskih spomenika ili zona zaštite životne sredine, kao i od autobuskih stanica, skladišta zapaljivih materija i vojnih objekata;
- udaljene najmanje 2 km od zdravstvenih stanica i drugih medicinskih centara sa stacionarnim pacijentima, banja ili prehrambene industrije;
- udaljene najmanje 100 m od benzinskih stanica ili stanica za snabdevanje naftom i gasom;
- van koridora hidrotehničkih sistema (za irigaciju i melioraciju), podzemne infrastrukture i dr.
- van zone zaštite izvorišta vodosnabdevanja.


Plansko opredeljenje je da razvoj regionalne deponije "Halovo 2" (na površini od 15,5 ha ) u narednim fazama obuhvati i realizaciju:

- reciklažnog postrojenja kojima će se potencijalne sirovine (staklo, metal, papir, plastika) separatno odvajati i uključivati u proizvodni proces određenih industrija, organske materije (lišće, otpaci od drveta i trave) kompostirati i prerađivati u organsko đubrivo (potencijalno za gas), a nesagorivi i razgradivi otpaci (šut, pepeo, otpaci kamena, opke i sl) koristiti za nasipanje puteva ili druge građevinske potrebe, čime bi se smanjio zapreminski udeo ukupne količine otpada;

- postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje nastaju kao sekundardni produkti odlaganja i tretmana komunalnog otpada.


U skladu sa Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom, a uzimajući u obzir promene u industrijskom sektoru na samo na teritoriji Plana, već i Republike Srbije, planirana je izgradnja Nacionalnog centra za upravljanje opasnim otpadom do kraja planskog perioda. Nacionalni centar za tretman opasnog i medicinskog otpada će biti lociran u centralnoj Srbiji.

Potecijalna lokacija za izgradnju regionalnih skladišta opasnog otpada, kojim bi se vršilo njegovo bezbedno sakupljanje i čuvanje do tretmana nije predviđena na području Timočke krajine (zbog nedovoljne količine produkovanog opasnog otpada). Ovo se posebno odnosi na otpad stvoren u okviru rudarsko-metalurškog kompleksa u Boru i Majdanpeku, koji bi, pre skladištenja na centralizovanom mestu sakupljanja trebalo da se odlaže na privremena skladišta u okviru kompleksa. Sav opasni otpad će se upućivati ka jedinstvenom skladištu za područje Niškog okruga. Bez obzira na činjenicu da opštine Timočke krajine neće imati regionalno skladište opasnog otpada, u gradovima je neophodno odrediti lokacije centara za sakupljanje opasnog otpada iz domaćinstava (baterija, akumulatora, otpadnih ulja, otpadnih električnih i elektronskih aparata), koje mogu biti uz centre za odvojeno sakupljanje reciklabilnog otpada. Neophodno je izvršiti i licenciranje operatera za sakupljanje i reciklažu opasnog otpada.

izvor : REGIONALNI PROSTORNI PLAN TIMOČKE KRAJINE, usvojen jula 2011

Napomena :

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) krajem 2009.godine predstavila je projekat "Regionalna deponija Halovo". Tada su Stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu prezentovali urađenu projektno-tehničku dokumentaciju, i to: regionalni plan upravljanja otpadom, generalni projekat izgradnje i prethodnu studiju opravdanosti izgradnje regionalne deponije u Halovu.

POtom je 2010.godine RARIS sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja i Projektom "Project Preparation and Technical Assistance Facility to Reinforce Administrative Capacity in Serbia" postigao dogovor da se preostala dokumentacija za izgradnju regionalne deponije Halovo finansira sredstvima IPA.

U toku avgusta meseca 2010., konsultanti koji rade na gore navedenom projektu su pripremili tender za nabavku dokumentacije. Proces nabavke dokumentacije je završen i ugovorena je izrada:

  • idejnog projekta izgradnje regionalne deponije Halovo i opštinskih "transfer stanica" otpada, prema domaćoj legislativi;
  • izveštaja o obavljenim hidrološkim i geotehničkim istraživanjima;
  • studije opravdanosti izgradnje regionalne deponije Halovo i opštinskih "transfer stanica"
  • analize uticaja na životnu sredinu.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.