NavMenu

Planirane vodoakumulacije i budiće snabdevanje vodom u Timočkoj krajini

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.09.2011. 13:33
Komentari
Podeli

Borsko jezeroBorsko jezero

Planiraju se dva regionalna sistema za obezbeđenje vode najvišeg kvaliteta, i to:

- Timočki regionalni sistem, koji se oslanja na već realizovane i planirane akumulacije i na izvorišta podzemnih voda. Regionalni sistem ima dva podsistema: (a) Podsistem Bor-Zaječar, koji se, pored korišćenja lokalnih izvorišta podzemnih voda, oslanja na vodoakumulacije "Grlište" na Grliškoj reci (izgrađena I faza za potrebe snabdevanja vodom opštine Zaječar i planirana II faza) i "Bogovina" na Crnom Timoku (za potrebe snabdevanja vodom naselja u opštinama Boljevac, Zaječar, Bor i Negotin); (b) Knjaževački podsistem, koji se oslanja na izvorišta podzemnih voda (iz kog se snabdevaju naselja na potesu Knjaževac-Minićevo), kao i planiranu vodoakumulacija "Žukovac" na Aldinačkoj reci;

- Moravički podsistem u okviru Donjejužnomoravskog regionalnog sistema čiju okosnicu čini izgrađena vodoakumulacija "Bovan", kojom se obezbeđuje voda za naselja u opštinama Sokobanja, kao i Aleksinac i Ražanj van razmatranog područja.

Vodoakumulacije

Borsko jezeroBorsko jezero
(Grlište)

Pored realizovane tri vodoakumulacije ("Bovan", "Grlište" i "Borsko jezero") u sklopu regionalnih vodoprivrednih sistema, planira se:

- druga faza razvoja postojeće vodoakumulacije "Grlište" koja je dispoziciono tako rešena da se može nadvisiti, čime bi se povećao kapacitet tog izvorišta;

- realizacija novih vodoakumulacija "Bogovina", "Žukovac", "Bukovska reka", "Pesača" i "Brodica" i

- Izgradnja malih višenamenskih vodoakumulacija dozvoljeno je na svim mestima koja nisu namenjena drugim korisnicima prostora nakon realizacije antierozionih radova.

Borsko jezeroBorsko jezero

Planirane vodoakumulacije

Akumulacija/opština

Reka

Brana

P sliva (km2)

KNU, (m nv)

Korisna V jezera (m³)

h (m)

l/d (m)

Kota krune (mnv)

"Bogovina" Boljevac

Crni Timok

67

460

269

342

266

47.500.000

"Žukovac" – knjaževac

Aldinačka reka

73

250

17.000.000

"Bukovska reka"- Majdanpek

Gornji sliv Peka

-

-

28.000.000

"Pesača" (deo) - Majdanpek

Rečica koja se uliva u Dunav

-

450-490

32.500.000

"Brodica" (van Plana)

Brodice – pritoka Peka

-

470

545.000.000

Snabdevanje vodom naselja

Pored realizovanih sistema i objekata za snabdevanje vodom naselja, daju se osnovne smernice razvoja vodovodnih sistema po podsistemima i naseljima:


1) Podsistem Bor-Zaječar - Naslanja se na sva postojeća izvorišta Bora (Zlot-Selište, Krivelj, Surdup), Zaječara ("Grliška" vodoakumulacija i podzemne vode), u drugih naselja u slivu Crnog Timoka, kao i na novo izvorište "Bogovina". U okviru regionalnog sistema voda se iz vodoakumulacije "Bogovina" transportuje cevovodima sirove vode do postrojenja za prečišćavanje vode (PPV) na lokaciji oko 3,5 km nizvodno od brane. Iz PPV voda se upućuje magistralnim cevovodima koji su položeni duž Crnog Timoka. Kod mesta Selište odvaja se levi krak prema Boru, dok krak koji vodi prema Zaječaru nastavlja dolinom Crnog Timoka, snabdevajući usput naselja Gamzigradska banja i Zvezdan. Područje Negotina u razmatranom periodu se snabdeva iz izvorišta podzemnih voda, a kasnije će se radi povećanja pouzdanosti povezati sa podsistemom Bor-Zaječar.

2) Knjaževački podsistem - Naslanja se na izvorišta "Sinji Vir" i "Jezavu", a kasnije se proširuje i na vodoakumulaciju "Žukovac" na Aldinačkoj reci. Već je dobio početnu konfiguraciju, do Minićeva, a širiće se i dalje dolinom Belog Timoka, obuhvatajući više dolinskih naselja.

3) Moravički podsistem - Naslanja se na vodoakumulaciju "Bovan", koja zahteva urgentnu sanitarnu zaštitu. Sokobanja se snabdeva iz lokalnih izvorišta, ali se dugoročno pouzdano rešenje može ostvariti samo povezivanjem za Moravički regionalni podsistem.

4) Sistemi u opštini Kladovo - Naslanja se na izvorište "Carina", i proširuje na izvorište "Pesak 2", koga treba zaštititi za tu namenu. Autonomni su i vodovodi Tekije i Sipa, sagrađeni tokom izmeštanja naselja. Vodovodi Brza Palanka, Vijuga, Korbovo-Rtkovo, Vrbica i drugi koriste svoja izvorišta, uz mogućnost povezivanja u grupne sisteme. Sva izvorišta su ugrožena: zbog deponija (kraj izvorišta Velja Marulj za vodovod Vajuga - Milutinovac locirana deponija Kladova, kraj izvorišta za Sip tri deponije), ili zbog nezavršene kanalizacije (Tekija).

5) Podsistem Bukovska reka-Pek - Snabdeva Majdanpek i okolinu iz izvorišta podzemnih i površinskih voda. U sistem će se uključiti i akumulacija na Bukovskoj reci.

6) Podsistem Stara planina - naslanja se na lokalna izvorišta i služi za snabdevanje turističkih naselja.

izvor : REGIONALNI PROSTORNI PLAN TIMOČKE KRAJINE, usvojen jula 2011

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.