NavMenu

Borovnice iz okoline Iriga prodaju se po celoj Evropi - Važno je da se proizvođači udruže

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 20.06.2024. 14:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: N K/shutterstock.com)Ilustracija
Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Voćar iz Grgetega kod Iriga Zoran Đorđević izjavio je za Dnevnik da je borovnica na početku berbe koštala oko 5 EUR bez PDV-a, ali da se ta cena nije dugo zadržala, već brzo spustila na 3,3 EUR, a da od pre nekoliko dana kilogram borovnice vredi više - 3,8 EUR.

- Polovina borovnice je već obrana i prodata na strana tržišta u EU. Berba je krenula još 20 maja, a prošle godine je počela 10. juna. Računali smo da će ranija berba doneti i bolju cenu, ali hladnjačari kažu da se zbog španske borovnice, koja je već obrana, cena na svetskom tržištu spustila. Prvobitna cena od 5 EUR nam je odgovarala, jer smo s tom cenom imali zaradu, pokrivali troškove proizvodnje i vraćali troškove ulaganja. Sada nas ohrabruje što je borovnica poskupela pre nekoliko dana za pola evra i očekujemo da kilogram borovnice bude četiri evra, kako bi bar pokrili troškove proizvodnje i ulaganja - naveo je Đorđević.

Najbolje bi bilo, kazao je, kada bi se voćari udružili i bili prva ruka u izvozu:

- Ne bi zavisili od hladnjačara, koji ugovaraju cenu sa stranim kupcima, a našu borovnicu otkupljuju po cenama od koje ne samo što nemamo zaradu, nego ne uspevamo da pokrijemo ni troškove proizvodnje. Prošle sezone oko tona i po borovnice ostavio sam na plantaži jer je kilograma borovnice bio ispod dva evra.

Đorđević ističe da ne bi bilo dobro da vlasnici plantaža borovnica kao i malinari odustaju od proizvodnje i da bi država kao njihov partner u podizanju plantaža trebalo da povede računa po kojim cenama se borovnica izvozi.

- Država na to ima pravo jer smo državnim novcem i iz fondova podigli plantaže borovnice. Ukoliko bi počeli da krčimo plantaže, značilo bi da je državni novac bačen. Bar od 50% do 60% novca za podizanje plantaža stiglo nam je od državnih podsticaja - predočio je Đorđević i rekao da za hektar plataže borovnice treba oko 50.000 EUR. U tu cenu uračunata je i kupovina zemlje, čiji hektar u Grgetegu i okolini košta od 20 000 do 30.000 EUR.

Bila bi šteta, napomenuo je, da zbog velikih ulaganja, a niske cene borovnice, ostanemo bez ove voćke, jer imamo gde da je prodamo.


Sezonskih radnika ima

Berba borovnice ne može bez sezonskih radnika, čije dnevnice predstavalju najveći trošak voćarima. Satnica košta 400 dinara, a radno vreme je osam sati.

Đorđević kaže da borovnice beru sezonci iz okoline Grgetega, da imaju plaćen prevoz i da je lako našao radnu snagu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.