NavMenu

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.06.2024. 12:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dejan Aleksić)Ilustracija
Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći će se na telefonskoj sednici Privremenog organa, i dolazi nepun dan posle tek održane sednice ovog organa, a dan pre konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda.

Kako se može videti u predlogu projekta javno-privatnog partnerstva budućem privatnom partneru grad će na deset godina dati posao čija je procenjena vrednost 146,3 milijardi dinara bez PDV-a, odnosno više od 175 milijardi dinara sa PDV-om, što je gotovo tri puta više nego vrednost ionako skupog javno-privatnog partnerstva na potezima 100 i 700. Kada je reč o novom javno-privatnom partnerstvu grad planira da budućem partneru ustupi više od 80 linija koje trenutno drže GSP i privatni prevoznici čiji ugovori sa gradom još važe. Sprovođenjem ovog partnerstva GSP-u će biti oduzeto više od 30 autobuskih linija čime će, ako se u obzir uzmu i prethodna oduzimanja poteza i linija GSP-a, drastično biti smanjeno GSP-ovo učešće u autobuskom podsistemu na nivou grada, a u korist privatnika.

Kada je reč o argumentima za ovaj manevar, u predlogu odluke koja će se naći pred Privremenim organom, navode se gotovo istovetni razlozi, obrazloženja i podaci kao kada je usvajan isti dokument i za poteze 100 i 700.

Tako se u dokumentu na više od 200 strana, između ostalog ističe da je trenutna starost solo vozila GSP 8,37, zglobnih 17,86, a minibus vozila 11,5 godina (pritom se ne pominje prosek starosti vozila privatnika koji trenutno drže dobar deo linija koji će biti predmet ovog JPP). U predlogu projekta navodi se i da je postojećim vozilima istekao amortizacioni period i da je kapacitet ovih vozila ispunjen "zbog čega nisu adekvatna ni bezbedna da bi se obavljao prevoz putnika".

- Da bi prevoz nastavio da se obavlja na nivou višem od sadašnjeg neophodno je uložiti finansijska sredstva u obnavljanje kompletnog voznog parka GSP. S obzirom na to da se ukupni rashodi za javni prevoz pokrivaju iz budžeta grada, a da nije omogućen adekvatan kvalitet usluge zbog čega su prihodi od naplate karata nedovoljni da namire sve troškove za prevoz, potrebno je unaprediti kvalitet prevoza - ukazano je u dokumentu i dodaje da grad ne može da ulaže sredstva u vozni park GSP zato što "odliv novčanih sredstava ima posledice na finansijsku stablilnost grada i ograničava mogućnosti za unapređenja kvaliteta usluge" zbog čega se i ide u projekat partnerstva.

Kada je reč o uslovima koje će budući partner morati da ispuni i oni su, manje-više, istovetni onima u projektu za poteze 100 i 700. Vozila neće smeti da budu starija od pet godina ni na početku partnerstva niti u toku njega, moraće da budu na euro6 ili gasni pogon, hibridna ili elektro. Moraće da imaju sistem za brojanje putnika, zvučnike i pojačala za razglas u vozilu, video nadzor, sistem za informisanje putnika, internet.

Za opsluživanje više od 80 linija koje će biti predmet ovog partnerstva partner grada u ovom poslu moraće da ima 391 solo vozilo, 66 zglobnih vozila, 40 minibusa i 50 vozila u rezervi, odnosno ukupno 497 vozila i 50 kao rezervu. Kako je napomenuto ukupan broj vozila biće naknadno usklađivan ukoliko dođe do izmena u linijama, njihovom povećanju, povećanju broja polazaka..

U predlogu projekta navodi se i da na početku vršenja usluge najmanje 50% moraju da budu nova vozila, a u roku od 12 mesci ceo vozni park privatnika mora biti nova. Međutim, ukazano je i da će grad privatnom partneru dozvoliti da nova vozia nabavi u roku o 36 meseci.

Kada se sagledaju svi ovi detalji iz predloga projekta javno-privatnog partnerstva otvaraju se brojna pitanja među kojima i koliko će još jedno partnerstvo u javnim prevozu, koje će biti plaćano novcem svih Beograđana, zaista doprineti podizanju kvalitetu usluge, šta će oduzimanje više desetina linija GSP-u značiti za poslovanje gradskog prevoznika, kao i zašto nema novca za obnavljanje voznog parka GSP-a i održavanje njegovih vozila, a ima za ovako skup projekat...

Ilustracija (Foto: Dejan Aleksić)Ilustracija

Za Ivana Bankovića, predsednika sindikata GSP Centar, pokretanje još jednog javno-privatnog partnerstva kojim se oduzimaju brojne linije GSP-u, među kojima su mnoge i te kako isplative, zabrinjavajuće je kada je reč i o posledicama koje će to partnerstvo imati i na najvećeg gradskog prevoznika, ali i na građane, korisnike javnog prevoza.

- Prvi i osnovni komentar je način na koji se sve ovo radi. Dan ranije smo imali sednicu Privremenog organa gde nije bilo reči o ovome, a već za danas se zakazuje hitna sednica ovog organa sa tri tačke, među kojima je i ova tačka. Prvo i osnovno pitanje je da li Privremeni organ ima ovlašćenje i nadležnosti da donosi odluke o, u ovom slučaju, poslu vrednom 175 milijardi dinara? I zbog čega je to uopšte potrebno, ako znamo da za sutra imamo najavljenu sednicu Skupštine grada? Zbog čega ovo nije moglo da uđe u redovnu proceduru pa da čujemo i neku argumentovanu raspravu ili makar postavljena pitanja, a ne da se ovako strateški bitne odluke koje će nas koštati i nametnuti obaveze za narednih 10 godina i gradu i Beograđanima, da se donose iza zatvorenih vrata i da nam niko nije obrazložio zašto je to dobro za građane Beograda - naglašava Banković.

Druga stvar, koja je prema njegovom mišljenju problematična je i pitanje koji to prevoznik može u relativno kratkom vremenskom periodu da nabavi više od 500 autobusa.

- Svedoci smo da smo za nabavku 300 autobusa za GSP jedva dobili raspisivanje tendera i za pet dana imamo otvaranje ponuda za tek 150 autobusa. Na to smo čekali godinu i po dana. Na sve to, pitanje je i kako će sve to biti isplativije za grad Beograd? Niti jedan jedan jedini dokaz nemamo iz predloga projekta da je to ekonomičnije za grad. Nije dokazano uopšte, nije napravljena bilo kakva uporedna analiza, opet su se pozvali na to da ne postoje uporedni podaci. Zabrinjavajuća je stvar i što se ponovo koriste netačni podaci. Podsetiću, nama na potezu 500 trenutno radi privatni prevoznik, na potezima 300 i 400 i delu dodatnih linija koje su navedene rade autobusi GSP Beograd. U argumentaciji je stavljeno da je prosečna starost zglobnih vozila preko 18 godina, što je potpuno netačno i što potvrđuje Program poslovanja GSP-a koji je javno istaknut na sajtu ovog preduzeća. Dakle, nemamo nikakav dokaz da je ovo bolje za građane Beograda, da je ekonomičnije, efikasnije, da če dobiti bolji kvalite usluge. U čemu je razlika da li će GSP kupiti nova vozila ili će ih kupiti privatnik jer će ih grad platiti po većoj ceni nego što ih trenutno plaća GSP. Plaćaamo iz gradskog budžeta svakako i jedno i drugo - napominje Banković.

Banković upozorava i da će iz gradskog budžeta skuplje da se plaća po kilometru privatni prevoznik nego što se plaća GSP. Kako kaže, to se desilo na potezu 100 i 700.

Ilustracija (Foto: Dejan Aleksić)Ilustracija

- Pređeni kilometar solo GSP autobusa košta 175 dinara bez PDV-a, a kada je Strela u pitanju to je 210 dinara. Za zglobni autobus GSP cena po pređenom kilometru je 207 dinara, a za Strelin zglobni 337 dinara. Kako onda nemamo da platimo naše gradsko preduzeće, a za ovakve projekte imamo - pita se Banković.

Ivan Banković navodi i da iz krugova bliskih Aleksandru Šapiću ima saznanja da je poznat privatni prevoznik koji će biti nosilac ovog novog partnerstva za više od 80 linija i da je to C&LC group.

- Postavlja se pitanje da li će ovaj posao zaista biti prilagođen tako da firma koja je poznata sa linije 511 zbog tehničke neispravnosti, zapaljenih autobusa, otpalih vrata, rupa na podovima, pocepanih harmonika, dobiti još veći udeo u javnom prevozu putnika u Beogradu? Prevoznik kome treba onemogućiti da radi bilo kakav posao sa gradom Beogradom zbog toga što nije poštovao ugovorne obaveze. U prilog tome idu brojne prijave građana, samo na liniji 511 za nepuna tri meseca 272 prekršajna naloga izdata su od strane Uprave saobraćajne policije što zbog tehničke neispravnosti što zbog prekoračenja radnog vremena vozača - naglašava Banković.

On ističe da je nezapamćeno da na ovakav način grad jednom svom preduzeću oduzima osnovnu delatnost zbog koje je i osnovano.

- Nadam se da će to pitanje biti postavljeno na prvoj narednoj sednici Skupštine grada, odmah po njenom konstituisanju, ali isto tako ovo mora da dođe i pod lupu organizacija i domaćih i stranih. Ako već imamo indicija ko će biti firma koja će biti nosilac konzorcijuma, da li mi onda ponovo pričamo o postupku koji je unapred dogovoren? Na kraju krajeva, taj prevoznik uveliko nabavlja što zglobne BMC turske autobuse što solo Akia autobuse, takođe turskog proizvođača. Neki od njih su već isporučeni. Iako već imaju ugovor sa gradom za određene linije, ne koriste te autobuse već ih čuvaju kao nove za novi projekat koji će tek biti raspisan - ukazuje Banković.


LINIJE KOJE ĆE BITI USTUPLJENE PRIVATNIKU NA 10 GODINA

20, 25P, 26L, 30, 33, 34, 39, 42, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 64, 66, 70, 79, 88, 89, 91, 91A, 92, 94

302, 302A, 302B, 303, 304, 305, 305A, 306, 306A, 306B, 306V, 307, 308, 309, 309L, 310, 311, 312

401, 401A, 402, 403, 404, 405, 405L, 406, 406L, 407, 407L, 408, 409

501, 502, 503, 504, 505, 506, 507, 511, 512, 513, 521, 521A, 522, 531, 531A, 532, 532A, 533, 534, 551, 553

D. AleksićKomentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.