NavMenu

Kinezi u Srbiji traže partnere za proizvodnju vagona - Predstavnici kompanije CRCC obišli pogone fabrika Goša i Želvoz

Izvor: Večernje novosti Četvrtak, 20.06.2024. 11:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: momente/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici najvećeg kineskog proizvođača i remontera vagona, iz firme CRCC, obišla su farbike šinskih vozila Goša i Želvoz.

Predstavnici ove firme su prvo obišli pogone Goše. Najveće interesovanje bilo za proizvodni program fabrike šinskih vozila, njene opremljenosti mašinama, opremom, infarstrukturom, sistemima za proizvodnju, kadrovskim potencijalom i tehnološkim procesom koji se izvodi u Goši prilikom proizvodnje novih teretnih vagona kao i prilikom remonta putničkih vagona.

Kineski predstavnici prepoznali su dugu tradiciju Goše u ovoj oblasti, a u prilog tome svedoči i činjenica da je ovo treća poseta predstavnika kineske kompanije CRCC, gde su iskazali ozbiljne namere da dođe do nekog vida kooperacije i saradnje između ove dve firme.

Inače, pomenuti predstavnici CRCC su specijalizovani za proizvodnju i remont teretnih vagona, a glavni cilj im je saradnja sa nekom domaćom srpskom fabrikom u Evropi radi omogućavanja plasiranja njihovih proizvoda na evropsko tržište.

Pored firme Goša, predstavnici kineske firme posetili su i fabriku Želvoz, a kako ističe njen generalni direktor Svetozar Bugarin, interesovanje kineskih kompanija naročito je poraslo nakon posete predsednika Sija Beogradu.

- Ovo je nastalo kao rezultat posete kineskoog predsednika Si Đinpinga gde su kineske firme koje se bave određenim vrstama biznisa, prvenstveno infrastrukturnim i proizvodnjom i remontom vagona dobili otvorenu opciju za saradnjom sa srpskim firmama. Kineska delegacija je osetila Želvoz gde su obišli sve pogone kompanije i bili vidno zainteresovani za naše mogućnosti u tehnološki proces, ali ovaj put na strani remonta vagona. Posebno ih je interesovao putnički program, a naročitu pažnju im je privukao proces remonta elektirčnih vozila, odnosno elektromotornih vozova - kaže Bugarin i dodaje da su se kineski predstavnici uverili da je Želvoz potpuno opremeljen za remont i rekonstrukciju svih tipova železničkih vozila uključujući i teretne vagone i specijalna vozila.

- Posebna zainteresovanost bila je oko remonta specijalnih voza "zato što je to specifično i podrazumeva određene ne samo mašinske kapacitete nego i intelektualne odnosno kvalifikovane ljude koji mogu da izvrše određene rekonstrukcije prema zahtevima kupaca" - objašnjava on.

On takođe navodi da firma Želvoz želi da ima starteškog partnera koji bi mogao da poveća proizvodne mogućnosti i Želvoza i Goše i da dovede nove tehnologije u procesu proizvodnje i remonta i teretnih i putničkih vagona.

Nakon posete, koja se završila na obostrano zadovoljstvo, kineski predstavnici su obećali da ovo nije samo jedan korak već ozbiljna akcija koja će u narednom periodu dovesti do saradnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Otvorena nova zgrada terminala na niškom aerodromu "Konstantin Veliki"

Nova zgrada terminala na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu u koju je, sa opremom, uloženo 16 mil EUR, zvanično je otvorena. U zgradu je uloženo 11 mil EUR, a još 5 mil EUR, dodatno, u opremu i sisteme i 17 mil EUR u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade. Izgradnja nove zgrade terminala počela je marta 2022, a projektovana je za prijem 1,5 miliona putnika godišnje i istovremeno opsluživanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.