NavMenu

Prvi korak ka gradnji nuklearnih elektrana u Srbiji - Raspisan tender za izradu preliminarne studije

Izvor: eKapija Sreda, 19.06.2024. 13:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije u Republici Srbiji, a vrednost posla procenjena je na 14,2 miliona dinara.

- U uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim ubrzanom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja, nuklearnu energiju potrebno je razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprineti stabilnom snabdevanju niskougljeničnom električnom energijom, pored hidroenergije i gasa koji se smatraju tranzicionim gorivima - piše u tenderskoj dokumentaciji.

Dodaje se da će u narednim mesecima biti potpisan Memorandum o razumevanju koji postavlja okvir međuinstitucionalne saradnje i razmene znanja u oblasti mirnodopske primene nuklearne energije, razvoja ljudskih resursa, uključivanja svih relevantnih učesnika, radijacione i nuklearne sigurnosti, nuklearne bezbednosti, upravljanja nuklearnim gorivom itd., između Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva prosvete, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva zdravlja i svih relevantnih članova naučne zajednice i akademske zajednice u zemlji.

Pre donošenja odluke o pokretanju nuklearnog programa, potrebno je, kako se navodi, izvršiti detaljnu uporednu opcionu analizu dostupnih tehnologija na tržištu.

Analiza će obuhvatiti kako konvencionalne nuklearne elektrane III+ generacije, tako i naprednije tehnologije, kao što su mali modularni reaktori (SMR), sa ciljem da se izabere najbolja dostupna tehnologija prilagođena jedinstvenim potrebama naše zemlje.

- Napredni reaktori 4. generacije neće biti uključeni u proces evaluacije, s obzirom na kriterijume vremena za stavljanje na tržište, tehnološku zrelost i zrelost lanca snabdevanja i izazove u radu i održavanju sa kojima bi se novopristupajuća zemlja nuklearnoj energiji poput Srbije, susrela u rukovanju ovom tehnologijom - piše u dokumentu.

Ukoliko bi se Srbija opredelila za izgradnju novog nuklearnog postrojenja, ono bi moralo, kako se navodi, da se uklopi u širi sistem, uvažavajući projekcije INEKP-a, Nacionalne strategije razvoja energetike i drugih nacionalnih strateških dokumenata.

- Stoga će ova studija uključiti sveobuhvatnu procenu potencijalnih koristi i izazova iz perspektive električne mreže u izgradnji novih nuklearnih elektrana, imajući u vidu da bi srpsko tržište električne energije moglo da bude spojeno sa jedinstvenim evropskim tržištem električne energije 2026. godine - navodi se.

Rok za prijavu na tender je 16. jul, a detaljnije pogledajte OVDE.


Inače, Vlada Srbije je u aprilu sa Francuskom elektroprivredom (EDF) potpisala Memorandum o razumevanju, kojim se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearne energije u Srbiji.

Ministarka je rekla da Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, koji se nalazi u proceduri usvajanja na Vladi, razmatra potencijal za uvođenje nuklearne energije u nacionalni miks Srbije kao izvora bazne energije, kao i da će tokom leta biti održana javna rasprava o izmenama Zakona o energetici.

Đedović Handanović je ukazala na to da pitanje korišćenja nuklearne energije, pre svega, treba utvrditi na zakonodavnom nivou kako bi Srbija imala mogućnost da započne razmatranje razvoja nuklearnog programa, u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju.

- Biće nam potrebno mnogo više energije u budućnosti, pre svega, zbog očekivanog privrednog rasta i ekonomskog razvoja, a imajući u vidu da je nuklearna energija bazna i emituje višestruko manje ugljen-dioksida od fosilnih goriva - objasnila je ona i napomenula da je ovo jedno od potencijalnih rešenja na putu energetske tranzicije.

Predstavnici EDF-a upoznali su Đedović Handanović sa strategijom poslovanja, koja podrazumeva izgradnju flote nuklearnih postrojenja širom Evrope, u zaokruženom evropskom lancu vrednosti koji treba da podstakne jačanje konkurentnosti i otpornosti energetskih sistema širom kontinenta, istakavši da vide Srbiju kao deo tog procesa.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.