NavMenu

Jun je Mesec roditeljstva - Otvorimo vrata za sve roditelje

Izvor: eKapija+ Sreda, 19.06.2024. 12:29
Komentari
Podeli
(Foto: UNICEF Srbija/Pančić)
UNICEF svakog juna obeležava Mesec roditeljstva da bi skrenuo pažnju na činjenicu da je briga o roditeljima najvažnija za dobrobit dece jer oni igraju ključnu ulogu u odrastanju i razvoju svoje dece. Roditeljstvo sa sobom nosi veliku odgovornost koja podrazumeva mnogo više od zadovoljavanja osnovnih potreba. Ono postavlja temelj za ceo život deteta.

Znanja i veštine koje poseduju roditelji su od ključne važnosti da se obezbedi optimalni razvoj, blagostanja i kasniji uspeh njihove dece. Kada su deca okružena ljubavlju, pažnjom i podrškom svojih roditelja, razvijaju se u sigurne, samopouzdane osobe koje su spremne da se suoče sa životnim izazovima. Roditeljstvo je putovanje, a roditeljima su takođe potrebni saveti i podrška dok se kreću.

- Naš cilj je da širom Srbije otvorimo vrata za porodice sa decom i unapredimo kvalitet podrške koja im je potrebna. Do sada je samo kroz Bebbo aplikaciju čak 100.000 roditelja dobilo dragocene savete o roditeljstvu, preko 60.000 dece i porodica je dobilo podršku kroz rad patronažne službe, vaspitača u vrtićima i škola roditeljstva. Stručnu podršku za rano prepoznavanje rizika i smetnji u razvoju i rane intervencije je dobilo više od 3.000 dece. Želimo da sva vrata na koja roditelji pokucaju budu otvorena i put ka rešenju roditeljskih dilema - izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za rani razvoj dece UNICEF-a u Srbiji.

Roditeljima je potrebna podrška celokupnog sistema da bi deci pružili podsticajnu negu u bezbednom okruženju koje uvažava potrebe dece. Roditelji koji dobijaju podršku u roditeljstvu – informacije, usluge, pristup programima podrške i savetovanja koji im pomažu u ulozi roditelja i koji pospešuju blagostanje kako roditelja, tako i dece – stiču više samopouzdanja, bolje veštine, i unapređuju sopstveno blagostanje. Roditelji koji imaju tu vrstu podrške su spremniji da pruže podsticajnu negu svojoj deci.

Podrška roditeljima nije samo korisna za decu, već stvara i jače, zdravije i otpornije porodice i zajednice. Adekvatna i dobro isplanirana ulaganja u usluge usmerene na poboljšanja kvaliteta života porodica sa decom su ključna za razvoj i rast svakog deteta. Važno je da roditelji od prvog dana usvoje znanja i veštine snalaženja u zahtevnim okolnostima i spoznaju kako snažno i pozitivno mogu da utiču na tok budućeg života svog deteta.

U saradnji sa državnim institucijama i drugim partnerima, UNICEF nastoji da ojača sistem brige o porodici u kojem su sva vrata na koja roditelj pokuca otvorena – uključujući i patronažne službe, škole roditeljstva i specijalno dizajnirane prostore pri domovima zdravlja, gde se i deca i roditelji osećaju kao kod svoje kuće.

Kako bi se podržala uloga porodice u našem društvu, UNICEF je pokrenuo kampanju i poziva građane i poslovni sektor da svojim donacijama daju doprinos zajedničkom cilju – da roditelji imaju pristup kvalitetnim i dostupnim uslugama širom zemlje i na taj način osnaže porodice u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.