NavMenu

Knauf Insulation – sinonim održivog poslovanja

Izvor: Promo Sreda, 19.06.2024. 10:41
Komentari
Podeli
Fabrika danas (Foto: Knauf Insulation)Fabrika danas
Knauf Insulation Srbija je jedan od ključnih igrača u ekonomiji juga Srbije, sa 170 zaposlenih i impresivnom godišnjom proizvodnjom od preko 50.000 tona kamene vune koja se izvozi na više od 10 tržišta. Ova fabrika nije samo lider u građevinskoj industriji, već i sinonim za dobrog poslodavca i pokretača promena u održivom poslovanju i zaštiti životne sredine i jedna od najuspešnijih fabrika u okviru nemačke Knauf grupe.

Nedavno je fabrika u Surdulici svečano obeležila pola veka postojanja, uz podsećanje kako je jedna uspešna i inovativna priča započela pre pola veka.

- Ova lepa priča je krenula od nekolicine entuzijasta koji su početkom sedamdesetih došli u Surdulicu i u okviru farmaceutskog giganta Galenike, započeli proizvodnju. Ovo je priča o inovativnosti i požrtvovanju, jer u to vreme nije bilo lako stvoriti proizvod koji se pravio još samo na dva mesta u tadašnjoj Jugoslaviji. Ali uspeli su da se izbore sa svim izazovima, te je 25. maja 1974. godine otvorena fabrika. Usledile su godine uspeha i problema, skokova i padova. Ali čak i tokom turbulentnih 90-ih kada fabrika menja ime u Vunizol, nastale su neke ideje koje su menjale industriju u kojoj poslujemo. – kaže Tihomir Civkaroski, generalni direktor za Istočnu Evropu – regija Jug

Fabrika 1974. godine (Foto: Knauf Insulation)Fabrika 1974. godine

U vreme velike naftne krize koja je zadesila svet 1973, kao i mera štednje energije koje je tadašnja SFRJ propisala narednih godina, tadašnji farmaceutski gigant Galenika je procenila da je potrebna izgradnja fabrike izolacionih materijala i to na mestu stare fabrike vodenog stakla. Novi pogon za proizvodnju kamene vune je pušten u rad na Titov rođendan i iz tog razloga i dobio ime "25. maj". Od tada, kontinuiranim inovacijama proizvodnja se prilagođava zahtevima tržišta.

Tako je već sredinom osamdesetih fabrika unapređena izgradnjom nove linije za proizvodnju impregnisane kamene vune za građevinarstvo, a 90-ih je promenila ime u "Vunizol", koristeći u nazivu igru reči – VUNa za IZOLaciju. Otvora se i pogon za reciklažu kamene vune i proizvodnju briketa, demonstrirajući već tada tendencije ka održivoj proizvodnji. Malo ko zna da su se od recikliranog materijala iz surduličke fabrike proizvodili betonski elementi za popločavanje, koji i danas krase brojne pločnike Beograda, Surdulice, Vrnjačke Banje.

Dolaskom privatnog vlasnika, kompanije Knauf, 2005. godine, fabrika je doživela novi procvat. Nova proizvodna linija instalirana 2007. godine omogućila je značajan rast u proizvodnji i prodaji. Od preuzimanja pa do danas, kontinuirana ulaganja u opremu, infrastrukturu i zaposlene ukazuju na posvećenost održivom razvoju i dugoročnom prisustvu u Srbiji. Svake godine stizale su investicije u novi deo opreme ili u zamenu postojeće, uređenje fabričkog kruga, kupovinu zemljišta i ulaganje u novi magacinski prostor. Do 2024. godine u fabriku koja sada održivo posluje i proizvodi najsavremenije materijale za izolaciju, uloženo je preko 50 mil EUR.

Fabrika danas - otvoreno skladište (Foto: Knauf Insulation)Fabrika danas - otvoreno skladište

- Održivi razvoj i cirkularna ekonomija su ono što će obeležiti narednu deceniju rada naše fabrike na koju ćemo, verujem, da budemo još ponosniji kada Knauf grupa bude slavila 100 godina poslovanja, 2032. godine – kaže za eKapiju Cikvaroski.

Od svog početka poslovanja u Surdulici, Knauf Insulation je i aktivni učesnik u lokalnoj zajednici, angažujući 170 radnika i podržavajući jednako toliko porodica. Do danas su sprovedene razne inicijative u saradnji sa lokalnim stanovništvom i institucijama, uz podršku opštinske administracije: pokloni i nagrade za đake, podrška zdravstvenim ustanovama i obližnjim školama putem donacija u vidu opreme, stipendije za đake sa najboljim rezultatima, organizacija kulturnih događaja i umetničkih konkursa za decu, očuvanje životne sredine kroz sadnju stabala, podrška lokalnim manifestacijama, nagradni konkursi za novinare, ekološke kampanje i mnoge druge aktivnosti.

I za kraj ove lepe šetnje kroz istoriju i sadašnjost treba naglasiti da Knauf Insulation spremno gleda u budućnost i da je posvećen daljem razvoju svoje proizvodnje i ulaganju u lokalnu zajednicu.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.