NavMenu

Japanci donirali Beogradu više od 30 mil EUR od 2000. godine - "Zemlja izlazećeg sunca" pomagala zdravstvo, kulturu i obrazovanje

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.09.2011. 10:10
Komentari
Podeli

Tošio Cunozaki na uručenju mamografa u RakoviciTošio Cunozaki na uručenju mamografa u Rakovici

Japan nastavlja sa donacijama Beogradu. Ambasador te zemlje u Srbiji Tošio Cunozaki uručio je juče u Domu zdravlja "Rakovica" mamografe i prateću opremu direktorima domova zdravlja u osam beogradskih opština, kao i rukovodiocima kliničko-bolničkih centara "Zvezdara", "Zemun" i "Dr Dragiša Mišović". Narod Japana je od 2000. godine Beogradu poklonio više od 30 mil EUR.

U domovima zdravlja u Grockoj, Zemunu, Lazarevcu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, na Paliluli i Starom gradu adaptiran je prostor za smeštaj aparata i završena edukacija radiologa i radioloških tehničara.

Mamografske aparate obezbedila je Agencija za međunarodnu saradnju Japana (JICA), u okviru projekta Vlade Japana pod nazivom "Unapređenje skrininga i prevencija raka dojke u Srbiji".

Svečanom uručenju opreme prisustvovali su gradski sekretar za zdravstvo dr Zoran Blagojević, predstavnik JICA za Balkan Satoru Kurosava i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju dr Zoran Rakočević.

- Ova donacija ima materijalnu, ali i daleko veću ljudsku vrednost, jer su u pitanju prevencija i rano otkrivanje izuzetno teških bolesti kod osetljive populacije. Verujem da ćemo zahvaljujući ovim aparatima omogućiti bolju preventivu, brže otkrivanje i kvalitetnije lečenje sugrađanki. Beograd je do sada imao četiri mamografa - rekao je Blagojević.

Ambasador Tošio Cunozaki najavio je da će uprkos teškoj situaciji u kojoj se Japan našao posle katastrofalnog zemljotresa, ta zemlja nastaviti ekonomski da sarađuje sa Srbijom i izrazio uverenje da će donacija doprineti unapređenju već dobrih odnosa dve zemlje.

Donacije Japana Beogradu već su premašile 30 mil EUR. Pomoćnica gradonačelnika Beograda Tatjana Pašić kaže da su saradnja i pomoć obostrani.

- Više od 30.000 Beograđana odazvalo se pozivu za pomoć narodu Japana u akciji nakon razornog zemljotresa u martu, uplativši više od 15 miliona dinara. Grad je donirao 25 miliona dinara, a gradska preduzeća, opštine, zdravstvene ustanove i ustanove kulture sakupile su više od 28 miliona dinara pomoći. Ovo je bio samo jedan od načina na koji su se Beograđani i građani Srbije odužili narodu Japana koji je za 10 godina Srbiji donirao oko 200 mil EUR. Od toga je u glavni grad kroz obrazovanje, zdravstvo, kulturu i javni prevoz uloženo 30 mil EUR. Više od 2,2 mil USD ušla su preko Crvenog krsta Srbije, i to je šesta najveća donacija na nivou Svetske organizacije Crvenog krsta - kaže Tatjana Pašić.

Donacije Vlade Japana od 2000. godine do danas

•30,3 mil EUR ukupno je poklonjeno Beogradu
•15 mil EUR za nabavku 93 gradska autobusa
•1,3 mil EUR ukupno donirano zdravstvu
•1,2 mil EUR donacija u oblasti obrazovanja
•1 mil EUR za kulturu
•660.000 EUR za socijalnu zaštitu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.