NavMenu

Sa vinom do kraja sveta - Srpski "Mlad Mesec" nad Rusijom, Korejom i Britanijom

Izvor: eKapija Utorak, 13.09.2011. 13:57
Komentari
Podeli

Vina podruma "Do kraja sveta" (Foto: Do kraja sveta)Vina podruma "Do kraja sveta"

Vino je kruna njihovog prijateljstva, poslovne i privatne filozofije. Zajednička proizvodnja "pića bogova" desila se slučajno, a ime vinariji "Do kraja sveta" dali su namerno. Zoran Kaplanović, Gradimir Glušica i Miloš Milić sedeli su u kafani "Na kraju sveta" kada su smišljali ime za svoj podrum vina.

- Mozgajući o imenu našeg "deteta", sedeli smo u koviljskoj kultnoj kafani – "Na kraju sveta" Arkanj. Ovaj geografski pojam sa jedne strane i metafora "do kraja sveta" kao zbir vrlina koje hoćemo da gajimo u podrumu i u odnosima podruma sa svima, "krivci" su za naše ime – počinje priču za "eKapiju" Zoran Kaplanović, suvlasnik podruma "Do kraja sveta".

Kako su došli na ideju da pokrenu proizvodnju vina?

- Vino je bilo sastavni deo poslovnih i privatnih života nas trojice prijatelja, budućih ortaka i desetak godina pre osnivanja podruma. Na direktan i indirektan način smo učestvovali u formiranju i jačanju podruma "Radovanović", "Aleksandrović", "Kovačević" i još nekih, sa kojima od tada gajimo dobre prijateljske i poslovne odnose – objašnjava naš sagovornik.

Gradimir Glušica, Zoran Kaplanović, Miloš Milić (Foto: lična arhiva)Gradimir Glušica, Zoran Kaplanović, Miloš Milić

Najtraženija vina podruma "Do kraja sveta" su u osnovnoj seriji "Mlad Mesec Crveno" i "Mlad Mesec Belo", a u premium segmentu "Selection Merlot" i "Selection Sauvignon Blanc". Kako navodi Kaplanović, ovog leta je dosta traženo bilo roze "Aurea" što je bilo pozitivno iznenađenje za sve u podrumu.

"Mlad Mesec… Nestvaran kao zlatna struna na plavetnilu nebeskog svoda, svakog puta kada ga vidite začarani ste njegovom pojavom, njegovim uticajem, gorite od želje da započnete novi život, glava vam je puna ideja, promene su u vazduhu… Blagonaklon prema umetnicima i ljubavnicima, Mlad Mesec otvara dotad daleke mogućnosti koje već u sledećem trenutku mogu postati stvarnost". Ovo je tekst na poleđini boce "Mladog Meseca" koji govori o ideji vlasnika da brendu daju ovo ime.

- Mlad Mesec je simbol mnogo pozitivnih emocija i ideja. Želja nam je bila da naše vino i mi kroz njega budemo pokretač pozitivnih misli i energija, jer su to naši životni modeli funkcionisanja – kaže Kaplanović.

"Mlad Mesec" i ostala vina ovog podruma se mogu naći u više od dvesta hotelsko-ugostiteljskih objekata širom naše zemlje jer, kako kaže sagovornik "eKapije", Horeca sektor je sada njihov ključni partner. Vina se mogu naći i u snabdevenijim vinotekama u gradovima Srbije i u maloprodajnim lancima "Delta Maxi"-ja, "Mercator Rode", "Metro"-a, "Univerexport"-a i DIS-a.

(Vina "Mlad Mesec")

Vino "Do kraja sveta" sporadično izvoze u Veliku Britaniju, Južnu Koreju i Rusiju, a kontinuirano se izvozi u Crnu Goru. Prema rečima našeg sagovornika, plan je "da se izvoz omasovi i bude stabilniji".

- Konstantan brižljivo odnegovan kvalitet i autentična sočnost i voćnost svakog našeg vina. Originalan dizajn i pozitivna poruka svakog njegovog detalja, kao naša poruka kupcima i publici - vino je simbol uživanja kroz iskrenu, laganu posvećenost. Ne trpi uobičajenu užurbanost i jeftina rešenja koja, na žalost moderna vremena i okolnosti često nameću – objašnjava Kaplanović karakteristiku vina sa etiketom "Do kraja sveta".

Podrum poseduje 3 vinograda u Živkovu kod Leskovca, u Rakovcu kod Bujanovca i na Fruškoj gori ukupne površine oko 20 ha. Kaplanović ne krije da je u planu proširenje vinograda, a sada podrum proizvede oko 50.000-60.000 litara godišnje.

- Dičimo se sa svoja dva enologa, koji su spoj tradicionalnih tajni i najnovijeg što enologija nudi. Ne stidimo se da kažemo da je njihova i prva i poslednja kada je u pitanju primena tehnologije. Jedini pravi odgovor na naš jasan zahtev da vina svake godine budu ujednačeno dobrog kvaliteta, po mogućstvu za joticu bolja - kaže Kaplanović.

(Foto: lična arhiva)

Podrum "Do kraja sveta" je otvoren za sve ljude dobre volje. Osim degustacije vina, sastavni deo druženja u podrumu u Kovilju može biti poseta prelepom Manastiru Kovilj i naravno "gastronomsko finale" po izboru gosta u Arkanju "Na kraju sveta" ili "Lovačkoj čardi". Za one koji hoće da se opuste celog vikenda obezbeđeno je i spavanje u koviljskom novootvorenom hotelu.

- Najčešći gosti našeg podruma su uživaoci vina iz Beograda i Novog Sada, poslovni ljudi u povratku kući, diplomatski kor i predstavnici stranih kompanija, a u poslednje vreme se broj povećao i proširio za porodice i grupe mladih u prolazu jer je Turistička organizacija Novog Sada obeležila velikim vidljivim putokazima put do ulaza u podrum.

O planovima za naredni period suvlasnik "Do kraja sveta" kaže:

- Planovi uvek isti, praviti odlično vino i negovati poštovanje i korektnost u svakom odnosu, koji će doneti nove uživaoce naših vina i nova mesta na kojima ga možete nabaviti.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.