NavMenu

Inovacije i digitalizacija u industriji gotovine u tranzitu

Izvor: eKapija Sreda, 19.06.2024. 10:29
Komentari
Podeli

(Foto: Jana Barjaktarević)

Industrija gotovine u tranzitu (CIT), sastavni deo globalnog finansijskog sistema, tradicionalno se doživljava kao bastion ručnog rada i strogih bezbednosnih protokola. Ovaj sektor uključuje transport gotovine, plemenitih metala i drugih predmeta visoke vrednosti između finansijskih institucija, preduzeća i bankomata. Međutim, sa rastućim uticajem digitalizacije i tehnoloških inovacija, CIT industrija prolazi kroz transformativnu evoluciju. G4S Srbija, sa svojim voznim parkom od 100+ prilagođenih vozila, 17 čvorišta i 3 logistička centra širom zemlje, ima za cilj da promeni lokalnu percepciju ove tradicionalne industrije sa faktora troškova na faktor vrednosti. Ispod je pregled na visokom nivou najnovijih inovacija iz regionalne i globalne perspektive.


1. Pametni sefovi i upravljanje novcem u realnom vremenu

Jedna od najznačajnijih inovacija u CIT industriji je uvođenje pametnih sefova. Ovi uređaji bezbedno čuvaju gotovinu i nude mogućnost upravljanja gotovinom u realnom vremenu. Opremljeni naprednim senzorima i funkcijama povezivanja, pametni sefovi mogu da nadgledaju količine gotovine, provere autentičnost deponovanog novca i obaveštavaju kompanije za CIT kada ih treba isprazniti. Ovo smanjuje učestalost preuzimanja gotovine, optimizuje planiranje rute i poboljšava ukupnu operativnu efikasnost. G4S proizvodi te uređaje pod brendom Deposita, ali takođe sarađuje sa nezavisnim dobavljačima kako bi poboljšao korisničko iskustvo. Rešenje G4S se pilotira na više lokacija maloprodajnih lanaca širom Srbije pod imenom Cash360.


2. Analitika podataka i prediktivno modeliranje – transformacija CiT-a iz 3PL u 4PL

Analitika podataka i prediktivno modeliranje igraju ključnu ulogu u CIT industriji. Analizom istorijskih podataka i trenutnih trendova, CiT kompanije mogu da predvide obrasce potražnje za gotovinom svojih kupaca, optimizuju rute i poboljšaju procese donošenja odluka. Prediktivna analitika takođe može pomoći u identifikaciji potencijalnih bezbednosnih pretnji i ranjivosti, omogućavajući kompanijama da preduzmu proaktivne mere za ublažavanje rizika. Ovaj model omogućava dobavljaču CIT-a da donese troškovno i operativno optimalnije odluke od kupca. G4S Srbija je zajedno sa sestrinskom kompanijom Deposita razvio i sada implementira E2E rešenje koje pokriva ceo logistički lanac.


3. Mobilne aplikacije za poboljšanu bezbednost i efikasnost

Mobilne aplikacije dizajnirane za CIT industriju nude brojne prednosti, uključujući komunikaciju u realnom vremenu, digitalnu dokumentaciju i siguran pristup operativnim podacima. Ove aplikacije omogućavaju terenskom osoblju da prijave incidente, primaju ažuriranja i pristupe neophodnim informacijama u pokretu, čime se povećava i bezbednost i operativna efikasnost. Pored toga, mobilne aplikacije sa biometrijskom autentifikacijom dodaju dodatni nivo bezbednosti, osiguravajući da samo ovlašćeno osoblje može da pristupi osetljivim informacijama.


4. Integracija sa bankarskim i maloprodajnim sistemima

Integracija CIT operacija sa bankarskim i maloprodajnim sistemima racionalizuje procese rukovanja gotovinom. Automatizovani sistemi za rukovanje gotovinom u maloprodajnim okruženjima mogu direktno da komuniciraju sa CIT kompanijama, obezbeđujući ažuriranja u realnom vremenu o količini gotovine i potrebama prikupljanja. Ova integracija smanjuje manuelne intervencije, minimizira greške i poboljšava ukupnu efikasnost upravljanja gotovinom.

Dok digitalizacija i tehnološki napredak u CIT industriji donose brojne prednosti, oni takođe nameću određene izazove. Pretnje po sajber bezbednost predstavljaju značajnu zabrinutost, jer povećana digitalizacija čini sisteme ranjivijim na sajber napade. Obezbeđivanje robusnih mera sajber bezbednosti je imperativ za zaštitu osetljivih podataka i očuvanje poverenja. Najnovije softversko rešenje G4S funkcioniše na najboljim industrijskim standardima infrastrukture zasnovane na cloud-u i svojim protokolima za sajber bezbednost.

Gledajući unapred, CIT industrija je spremna za dalje inovacije. Usvajanje veštačke inteligencije i mašinskog učenja može da poboljša sposobnosti predviđanja i automatizuje različite procese. Pored toga, razvoj autonomnih vozila mogao bi da predstavlja revoluciju u transportu gotovine i dodatno poboljša bezbednost. G4S je veoma uzbuđen zbog srpskog tržišta i čvrsto veruje da će njihovi proizvodi, koji pokrivaju: sakupljanje, transport, obradu i osiguranje, podržani softverom za protok podataka, omogućiti klijentima uštedu troškova fokusiranjem na svoje osnovne operacije, a da će teret složene logistike prepustiti G4S-u.

Autor: Dawid Sold, generalni direktor G4S za Srbiju i Crnu Goru

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.