NavMenu

Srbija ne očekuje privilegije - Počeo prvi Forum Srbija-EU u Beogradu

Izvor: eKapija Petak, 09.09.2011. 12:15
Komentari
Podeli

Predsednik Srbije Boris Tadić je, otvarajući prvi "Forum Srbija - EU" u Beogradu, izjavio da Srbija poseduje pun kapacitet za početak pregovara o članstvu.

Tadić je ocenio da je naša zemlja na putu ka Evropskoj uniji učinila sve da dođe do pregovora.

- Na tom putu, Srbija ne očekuje nikakve privilegije, niti olakšice, ali, ne možemo da prihvatimo nove uslove koji bi nam bili postavljeni - poručio je Tadić.

On je naglasio da "politika koja Srbiju vodi u Evropsku uniju", a to je, naglasio je, i njegova politika, "nema dobru alternativu".

Tadić je rekao da Srbija očekuje da Evropska unija prepozna njene napore u procesu transformacije i reformi kao i njen doprinos EU i stabilizaciji situacije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Govoreći o očekivanju Srbije u procesu EU Tadić je rekao: "Biću veoma direktan, Srbija očekuje da bude tretirana kao i sve druge zemlje na njihovom putu ka Eu. Ne tražimo nikakve privilegije, niti olakšice, ali ne možemo prihvatiti da nam se pstavljau novi uslovi".

Tadić je naglasio da Srbija nije država koja stvara nove krize, ona ne želi tenzije, već rešava nasleđene probleme, a posebno one prositekle posle dezintegracije SFRJ.

Prema njegovim rečima, Srbija ima sve kapacitete za napredak u EU, a zaustavljanje procesa širenja pogodilo bi pre svega njene građane.

"Srbija je učinila sve da bi došla do pune saradnje sa EU i poseduje sve kapacitete za početak pregovara o članstvu".

Tadić je istakao da Srbiju niko ne treba da ubeđuje da pitanje Kosova mora biti rešeno pre njenog ulaska u EU.

- Mi činimo sve da to pitanje rešimo na način primeren demokratskom svetu - rekao je Tadić, dodajući da je neophodno realistično rešenje za Kosovo koje bi podrazumevalo poštovanje interesa obe strane.

Tadić je ukazao i na posledice svetske ekonomske krize.

- Srbija nije izazvala ekonomski slom, ali plaća njegovu veliku cenu - rekao je on.

On je posebno istakao u tom kontekstu fiskalnu i finansijsku odgovornost.

Prema Tadićevim rečima današnji sastanak Srbija - EU je od izuzetnog značaja i predstavlja potvrdu evropske Srbije.

Forum Srbija - EU, u organizaciji Vlade Srbije, okupio je u Beogradu više od 400 ministara, intelektualaca, predstavnika nevladinog sektora i novinara iz više zemlja EU i regiona.

Na Forumu učestvuje i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.