NavMenu

Novi Sad i sedam okolnih opština dobijaju Regionalni centar za upravljanje otpadom vredan 100 mil EUR - Raspisan tender za projektovanje i izgradnju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.06.2024. 12:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)Ilustracija
Delegacija EU u Srbiji raspisala je tender za projektovanje i izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu, koji uključuje sanitarnu deponiju kapaciteta približno 1.209.000 m3, kao i projektovanje i izgradnju dve transfer stanice sa svim neophodnim zgradama i opremom u opštinama Bačka Palanka i Vrbas.

Regionalni centar za upravljanje otpadom, osim Novog Sada, obuhvataće i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

Ovaj projekat će sa 60 mil EUR finansirati Evropska unija, a sa 40 mil EUR Republika Srbija, izjavila je u martu ove godine članica Gradskog veća za imovinu i zaštitu životne sredine Mira Radenović Bojić.

Rok za prijavu na tender je 5. septembar, a detaljnije pogledajte OVDE.

Kako je ranije najavljivano, ovaj Regionalni centar, trebalo bi da počne da radi 2026. godine. Sistem regionalnog upravljanja otpadom podrazumeva da se svim domaćinstvima i privredi omogući primarna selekcija otpada obezbeđivanjem po dve kante ili kontejnera za "suvi" i "mokri" otpad. U "suvi" otpad spadaju plastika, papir, karton i slične materije koje se mogu reciklirati, dok "mokri" čini biorazgradivi otpad. Uz ove dve, biće omogućena i posebna separacija stakla.

Osim toga, sve opštine moraju da izgrade reciklažna dvorišta, Novi Sad čak tri, gde građani sami mogu da odlože sve vrste otpada na posebno određene površine. Nedavno je na Gradskoj deponiji u Novom Sadu otvoreno prvo od tri planirana reciklažna dvorišta. Građani će na ovu lokaciju moći da donesu karton, plastiku, aluminijum i slične materijale, ali takođe i otpad poput guma, akumulatora i baterija.

Dve transfer stanice su takođe predviđene i nalaziće se u Bačkoj Palanci i Vrbasu, a iz njih će se prikupljeni otpad iz okoline odvoziti na regionalnu deponiju u Novom Sadu.

Sama regionalna deponija trebalo bi da ima liniju za sekundarnu separaciju otpada, a potom i kompostilište za "zeleni otpad", a na kraju i mehaničko-biološki tretman i biosušenje, dok se već gradi reciklažno dvorište za građevinski otpad. S druge strane, deponija bi na tržište iznela gorivo (za cementare), reciklirani metal, staklo, plastiku i papir, kompost.


I. Ž.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.