NavMenu

Srbija povećala izvoz 1,4 % za prva četiri meseca 2024, a uvoz 1,3% - Najveći suficit sa Crnom Gorom i BiH, najveći deficit sa Kinom

Izvor: Beta Subota, 01.06.2024. 09:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DeiMosz/shutterstock.com)Ilustracija
Izvoz robe i usluga iz Srbije povećan je za prva četiri meseca 2024. godine 1,4% , a uvoz 1,3%, izraženo u evrima, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena u tom periodu iznosila je oko 22,249 mlrd EUR i bila je veća 1,3% u odnosu na isti period 2023. godine.

Izvoz robe u prva četiri meseca vredeo je oko 9,779 mlrd EUR, a uvoz oko 12,470 mlrd EUR. Deficit je u tom periodu iznosio oko 2,691 mlrd EUR, što je povećanje od 0,7% u poređenju sa prva četiri mseca 2023. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je, kako je navedeno, 78,4% i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,3%.

Najveće učešće u izvozu Srbije imao je region Vojvodine (33,8%), a najveće u uvozu Beogradski region (43,4%).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61,1% ukupne razmene.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Crnom Gorom gde se izvoze električna energija i lekovi, a uvoze električna energija i sušeno meso i Bosnom i Hercegovinom u koju se izvoze gasna ulja i motorni benzin, a uvozi se električna energija i lignit.

Najveći deficit je u trgovini sa Kinom zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.