NavMenu

U planu rekonstrukcija sedam i gradnja jednog objekta u okviru Opšte bolnice Vršac

Izvor: eKapija Petak, 31.05.2024. 09:03
Komentari
Podeli
Predviđeni izgled bolnice (Foto: vrsac.com)Predviđeni izgled bolnice
U planu je rekonstrukcija sedam objekata i gradnja jednog objekta u okviru Opšte bolnice u Vršcu, najavila je gradonačelnica Dragana Mitrović. Kako se navodi na gradskom sajtu, za te projekte je već ishodovana građevinska dozvola i stečeni su uslovi za dalje traženje modela za finansiranje ovog projekta.

U novoj zgradi će se, kako se navodi, nalaziti operacioni blok sa pet sala, od kojih će jedna biti hibridna, centralna intezivna nega sa 18 postelja i novo porodilište, sa zasebnom salom za carski rez. Prvi put će postojati integrisano odeljenje onkologije sa ambulantnim delom i bolnicom, a takođe i dnevna hiruška bolnica, kao zasebna celina.

Nova zgrada će sadržati i integrisanu Polikliniku, sa svim specijalističkim ambulantama i radiološkom dijagnostikom za elektivne pacijente, dok je izgradnja novog urgentnog bloka sa sopstvenom dijagnostikom previđena u II fazi. Pod istim krovom naćiće se i odeljenje kardiologije, neonatologije, akušerstva i opšte hirurgije, sa odvojenim septičkim blokom.

- U I fazi radova, sadašnje "Interno odeljenje" će biti rekonstruisano. Bolnički deo ostaje namenjen službama nefrologije i kardiologije. Nova zgrada će imati i savremeni centar za hemodijalizu, a na prostoru gde je vešernica i dotrajala garaža, biće novi blok u kom će se nalaziti prosektura sa patologijom i patohistološkom laboratorijom, centralizovana tehnička služba i garaže za potrebe Opšte bolnice, kao i službe hitne medicinske pomoći za potrebe Doma zdravlja Vršac. U ovom bloku će se nalaziti nova kotlarnica i prostor za odlaganje medicinskog otpada - rekla je Mitrović.

U okviru I faze, predviđena je konstrukcija infektivnog odeljenja sa novom bolničkom apotekom, dok će se zgrada postojeće fizikalne medicine i rehabilitacije renovirati. Zgrada je pod zaštitom države, a njena osnovna građevinska konstrukcija je u veoma dobrom stanju.

Podsetimo, individualni objekti kompleksa bolnice građeni su od 1911. godine, kada je izgrađen kompleks Sanatorijuma Sanitas (današnji objekat Rehabilitacije i delovi Starog ORL-a), pa do 2001. godine i izgradnje Nove zgrade bolnice. U toku radnog veka, veći broj objekata je pretrpeo veće ili manje dogradnje i adaptacije, uključujući i neke na objektima, koji uživaju zaštitu Zavoda da zaštitu spomenika kulture u Pančevu.
Opšta bolnica Vršac
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.07.2024.  |  Industrija

Šta piše nemačka štampa nakon posete Šolca zvaničnom Beogradu: Tri razloga za litijum iz Srbije i dva protiv

Srbija i EU potpisale su u petak 19. jula u Beogradu Memorandum o razumevanju EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Radi se o budućoj eksploataciji litijuma u nalazištu u Srbiji, o projektu Jadar. Tome je prisustvovao i kancelar Nemačke Olaf Šolc (SPD), piše DW. - Bila sam na mnogim putovanjima u inostranstvu sa Olafom Šolcom. Ali, mi novinari koji putujemo sa

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.