NavMenu

Razvoj novih turističkih usluga u Dunavskoj regiji - Predstavljen projekat "Mistični Dunav" vredan skoro 2 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.05.2024. 14:57
Komentari
Podeli
Reka Dunav (Foto: dragi52/shutterstock.com)Reka Dunav
Gradska razvojna agencija Banjaluka je u utorak organizovala događaj na kojem je predstavljen projekat pod nazivom "Mystical Danube" – "Mistični Dunav". Isti dan su održane i prve radionice sa ciljnim grupama a u okviru implementacije prve projektne aktivnosti pod nazivom "Mapiranje i sakupljanje prirodnog nasleđa i za njega vezanog nematerijalnog kulturnog nasleđa u ruralnim i manje posećenim područjima" i koja se sprovode u okviru specifičnog cilja 1 ovog projekta.

Projekat "Mistični Dunav" je sufinasiran od strane INTERREG programa za dunavsku regiju 2021- 2027, a Gradska razvojna agencija je jedan od 10 projektnih partnera koji dolaze iz 9 zemalja dunavske regije (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Rumunija).

Ukupna vrijednost projekta je 1.974.034 EUR, od čega je EU sufinansiranje u iznosu od 1.579.227 EUR, dok je za projektne aktivnosti koje sprovodi Agencija planiran budžet u iznosu od 150.615 EUR.

Planirani period provođenja projekta je od 01. januara 2024. do 30. juna 2026. godine.

Prioritetni cilj Programa je socijalno-ekonomski razvoj kroz kulturu, nasleđe i turizam, a osnovni cilj projekta je razvoj zajedničkog koordinisanog transnacionalnog pristupa za valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa kao alata za razvoj turizma u ruralnim i manje posjćenim mestima Dunavskog regiona.

Planirani rezultati projekta su sledeći: zajednička strategija za valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa u ruralnim i manje posjećenim područjima, 10 akcionih planova za razvoj održivih turističkih proizvoda i usluga na pilot lokacijama svake partnerske zemlje, intenzivirana saradnja 23 partnerske organizacije, priprema i testiranje nove tematske rute na 10 pilot lokacija, te razvoj i promocija "Zelene i mistične dunavske pripovjedačke rute" bazirane na akcionim planovima kao i razvoj aplikacije "Zelena mistične Dunavske pripovjedačke rute" koja će prikazivati projektne lokacije i njihove pripadajuće turističke usluge i proizvode u svih 9 zemalja u kojima se projekat sprovodi.

Navedena ruta će predstaviti održive turističke proizvode i usluge u zajednici kao i lokalne priče, običaje, legende i znanja i u tu svrhu će mobilisati lokalnu zajednicu i njene ranjive kategorije kako bi se razvile nove turističke usluge.

Projekat je podržan od strane Interreg programa za Dunavsku regiju, sufinansiranog od strane Evropske unije. Puni naziv projekta - "Zelena, mistična Dunavska pripovedačka ruta – Transnacionalna valorizacija prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa u cilju socijalno–ekonomskog razvoja ruralnih delova Dunavske regije".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.07.2024.  |  Industrija

Vlada Srbije donela uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostorng plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit "Jadar". Kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.