NavMenu

Na Maljenu će se graditi glamping naselje Savremeno selo - Nudiće šatorski i autokamp, logorsku vatru, tuširanje iz buradi i hranu iz sopstvenog uzgoja, ali i spa centar, moderne kolibe i restoran (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.05.2024. 13:11
Komentari
Podeli
(Foto: Konstruktor Užice)
Opština Požega stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije eko naselja Savremeno selo na planini Maljen. Naselje koje je zamišljeno kao glamping odmaralište imaće, pored prostora za šatore i prikolice, i spa centar, restoran i smeštajne objekte, a u planu je i zona za voćarstvo i povrtarstvo.

Kompleks je planiran u ataru sela Ljutice, na površini od oko 8 hektara. Naručilac plana je Savremeno selo doo Valjevo.

Posao izrade projektne dokumentacije za izradu kompleksa je povereno Birou za konstrukcije Konstruktor iz Užica, dok je za razradu enterijera bio zadužen Lazar Ćirić, arhitekta iz Valjeva.

(Foto: Lazar Ćirić)

U okviru zone turizma i ugostiteljstva, u planu je recepcija, prodavnica suvenira, kamp za postavljanje oko 20 kamp prikolica i kamp za postavljanje oko 20 šatora, restoran sa oko 150 sedećih mesta, spa centar (zatvoren bazen, sauna, teretana, i slično), oko 25 smeštajnih jedinica različitog tipa sa saunama (za smeštaj od 8 do 6 osoba), otvoreni sportski teren za odbojku, košarku i mali fudbal, prostor za igru dece, joga platforme i prostori za piknike i za okupljanja uz logorsku vatru.

Kada je reč o eko kampu, u centralnom delu planirano je zajedničko ložište, a za tuširanje će se koristiti voda iz buradi.

(Foto: Konstruktor Užice)

Projekat, kako se vidi iz plana, vodi računa o ekologiji, pa je cilju zaštite i očuvanja ornitofaune spoljašnje osvetljenje eko kampa" potrebno usmeriti ka tlu.

U kampu je takođe predviđeno i korišćenje obnovljivih izvora energije iz solarnih elektrana ili panela na krovovima i nadstrešnicama objekata.

Deo projekta je i uređenje postojeće vododerine i izgradnja mosta, kao i parkinga za 100 vozila i pristupnog puta kampu.

(Foto: Lazar Ćirić)

U okviru parcele eko naselja, mestimično, kroz uređenje prostora, moguće je formiranje zona za organsku proizvodnju hrane (voćnjaci i povrtnjaci, ratarska i stočarska proizvodnja).

Plan koji je izradio Arhiplan doo iz Aranđelovca je na javnom uvidu do 1. jula.

B. P.

Fotogalerija
Savremeno selo
eko naselje Savremeno selo Maljen (projekat)
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.07.2024.  |  Građevina

Produžen tender za završetak gradnje Studentskog doma kod tehničkih fakulteta u Nišu

Ministarstvo prosvete produžilo je rok za dostavljanje ponuda za tender za završetak radova na izgradnji Studentskog doma kod tehničkih fakulteta u Nišu. Novi rok za dostavljanje ponuda je 25. jul 2024. godine. Raniji rok je bio 19. april, a u međuvremenu je tender bio i suspendovan jer su tri firme podnele zahteve za zaštitu prava. Izgradnja ovog objekta, čija je vrednost procenjena na 960 miliona dinara bez PDV-a, finansira se iz

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.