Izvor: eKapija | Sreda, 07.09.2011.| 14:09

Dugoročno unapređenje sistema upravljanja otpadom u Srbiji - Pokrenuta kampanja "Zelena inicijativa"

U okviru USAID-ovog sedmogodišnjeg programa "Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva, juče je pokrenuta kampanja "Zelena inicijativa" usmerena ka reformi prakse u upravljanju otpadom i dugoročnom unapređivanju sistema upravljanja otpadom u Srbiji. Projekat će dalje razvijati dosadašnje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou, zajedno sa organizacijama građanskog društva i predstavnicima vlasti, kako bi unapredila upravljanje otpadom.

Deset organizacija građanskog društva potpisalo je danas Memorandum o realizaciji zajedničkih aktivnosti, da bi ozvaničili svoju posvećenost, definisali uloge i obaveze. Njima se obratio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić, direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric, šef misije ISC-a Albert Sevalos i koordinator Balkanskog fonda za lokalne inicijative Vladimir Radojičić.

Organizacije građanskog društva koje učestvuju u projektu radiće na uspostavljanju funkcionalnog sistema za upravljanje otpadom kroz podršku sprovođenju lokalnih i regionalnih planova za upravljanje otpadom, u 24 opštine u četiri regiona u Srbiji, na integraciji individualnih sakupljača u lanac nabavke u okviru upravljanja otpadom, uz podršku od strane Fonda za zaštitu životne sredine. Takođe, biće uspostavljena tri socijalna preduzeća u koje će biti uključeni individualni sakupljači i njihovo uključivanje u postojeće mreže socijalnog preduzetništva, a biće i povećano učešća građana, lokalnih institucija i reciklažnog biznisa u oblasti prikupljanja reciklažnih sirovina u 24 grada.

USAID je obezbedio više od 250.000 USD za šesnaestomesečnu kampanju "Zelene inicijative". Projekat će realizovati 10 organizacija: Balkanski fond za lokalne inicijative, Mladi istraživači Srbije, Evrospki pokret u Srbiji, Grupa 484, Inicijativa za razvoj i saradnju, Centar za razvoj socijalnog preduzetništva, YUROM centar, Centar modernih veština, Beogradski fond za političku izuzetnost i mreža ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.