NavMenu

Ivana Maksimović: Property Management transformiše imovinu u stvarnu prednost

Izvor: Promo Sreda, 29.05.2024. 13:16
Komentari
Podeli
Ivana Maksimović, Head of Property Management and Retail SEE CBRE (Foto: Velibor Gajović za CBRE)Ivana Maksimović, Head of Property Management and Retail SEE CBRE

CBRE pet godina poslovanja Property Management odeljenja u JIE regionu obeležio novim projektima i osvajanjem novog tržišta

Petogodišnjicu od pokretanja Property Management odeljenja u okviru kompanije CBRE za jugoistočnu Evropu, globalni i regionalni lider u oblasti komercijalnih nekretnina obeležio je novim poslovnim uspesima - proširenjem portfolia objekata kojima upravlja i uspostavljanjem operacija u još jednoj državi regiona.

- Property Management usluge važan su deo poslovanja kompanije CBRE na globalnom nivou gde
upravljamo sa preko 19.000 objekata, odnosno više od 250 miliona kvadrata. I pored globalne podrške u vidu ekspertize i iskustva koje međusobno delimo, bio je veliki izazov po prvi put u regionu jugoistočne Evrope oformiti i pokrenuti Property Management kao nezavisnu uslugu od strane jedne internacionalne kompanije - ističe Ivana Maksimović, koja je rukovodilac Property Management i Retail odeljenja u kompaniji CBRE za JIE region i predvodi ovo odeljenje od samog početka.

Da li nam možete reći koje su prednosti ovako kreirane eksterne usluge upravljanja imovinom u odnosu na čestu praksu da vlasnici nekretnina ovaj segment poslovanja razvijaju unutar svojih timova i kompanija?

- Kada se razmatraju prednosti upravljanja imovinom od strane eksterne kompanije sa internacionalnim iskustvom, postoji nekoliko ključnih aspekata koje treba imati na umu. Internacionalne kompanije donose globalnu ekspertizu i iskustvo u upravljanju nekretninama stečeno na različitim tržištima koja su u različitoj fazi razvoja. Ova ekspertiza garantuje implementaciju najboljih praksi i inovativnih rešenja i strategija upravljanja imovinom.

Pored toga, međunarodne kompanije imaju izraženu skalabilnost kod upravljanja velikim i raznolikim portfolijima nekretnina. One mogu brzo da se prilagode i prošire svoje operacije kako bi zadovoljile potrebe klijenata, pružajući nivo fleksibilnosti koji može biti izazov za interne timove investitora. Poveravanje upravljanja imovinom specijalizovanoj eksternoj kompaniji takođe nudi pristup naprednim tehnološkim rešenjima, alatima za analizu podataka i savremenoj praksi i trendovima. Sve ovo utiče na poboljšanje operativne efikasnosti, transparentnost i omogućava investitorima da odluke donose pravovremeno i bazirano na relevantnim parametrima.
Štaviše, specijalizovane internacionalne kompanije imaju pristup širokoj mreži profesionalaca, prodavaca i partnera. Ova mreža može rezultirati uštedom troškova, poboljšanim kvalitetom usluga i većim tržišnim mogućnostima za vlasnike nekretnina.

Na kraju, međunarodne kompanije za upravljanje imovinom obično imaju snažne procese usklađenosti, protokole za upravljanje rizikom i duboko razumevanje lokalnih propisa na različitim tržištima. Ova ekspertiza može pomoći da se ublaže rizici i osigura usaglašenost sa zakonima za vlasnike imovine, pružajući bezbrižnost i sigurnost u operacijama upravljanja imovinom.

Upravo ovakvim pristupom pridobili smo poverenje klijenata različitih profila i na našim tržištima - internacionalnih real estate fondova, privatnih investitora i kompanija za zajedničko ulaganje. Posebno sam zahvalna dugogodišnjim klijentima sa kojima smo tokom ovih godina proširili saradnju, ne samo po pitanju broja objekata kojima upravljamo, kao što je slučaj sa klijentom LogExpert, tako i na nova tržišta, kao što je slučaj sa STOP SHOP retail parkovima kojima od 2022. upravljamo u Sloveniji, a od početka ove godine i u Srbiji.

U martu ove godine pokrenuli ste usluge u još jednoj zemlji regiona?

- Tako je, tokom ovih pet godina uspostavili smo Property Management timove u četiri zemlje od osam koje CBRE Jugoistočna Evropa pokriva. Naši timovi posluju u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, a od martaove godine i u Bugarskoj gde smo klijentu obezbedili poziciju property managera za poslovni objekat od oko 10.500 kvadrata u Sofiji.

Trenutno upravljamo portfoliom od 33 objekta, odnosno preko 400.000 kvadrata maloprodajnih, poslovnih i logističkih objekata čija je vrednost veća od 500 miliona evra, sa već ugovorenim budućim rastom do kraja godine.

Samo tokom 2024. portfolio kojim upravljamo proširen je celokupnim STOP SHOP portfoliom retail parkova u Srbiji, odnosno 14 objekata za koje obezbeđujemo integrisana rešenja za upravljanje imovinom, uključujući finansijske usluge, usluge izdavanja prostora i upravljanje svim operativnim aspektima u vezi sa poslovanjem samih objekata i zakupaca.

Takođe, u Srbiji smo preuzeli i upravljanje poslovnim objektom A klase Forum 26, lociranim u poslovnoj zoni Novog Beograda, koji se prostire na više od 31.500 kvadrata gde su u zakupu brojne internacionalne i lokalne kompanije.

U Hrvatskoj smo krajem prethodne godine proširili saradnju sa našim klijetom LogExpert na dva dodatna logistička objekta i trenutno upravljamo sa tri objekta čija površina iznosi više od 114.400 kvadrata u kojima posluje devet zakupaca.

Uspešno nastavljamo sa upravljanjem STOP SHOP portfoliom retail parkova u Sloveniji, retail parkom Zona Vranje, kao i poslovnim objektom Bridge Plaza u poslovnoj zoni Novog Beograda.

Kako ste tokom ovog perioda unapređivali uslugu koju pružate klijentima?

- Konstantni izazov u upravljanju nekretninama je maksimiziranje efikasnosti objekta i procesa koji se odvijaju u njemu, primenom inovativnih rešenja.

Sve je veći naglasak na ESG segmentima i održivosti bez obzira na vrstu i namenu objekta. Pored toga, sve je veći fokus na dobrobiti i zadovoljstvu zaposlenih, korisnika i posetilaca nekretnina kojima upravljamo, što dovodi do zahteva klijenata za širim spektrom usluga od standardnih. Pratimo i predviđamo globalne trendove, ali i potrebe naših klijenata, i omogućavamo njima i njihovim zakupcima da nesmetano dalje razvijaju svoje poslovanje.

Dodatno smo integrisali Facility Management i ESG komponentu u okviru naših usluga i na taj način klijentima obezbedili holistički pristup u upravljanju njihovom imovinom. Postali smo svojevrsni "one stop shop", bez obzira o kom tipu objekata se radi – poslovnim objektima, logističkim, rezidencijalnim ili maloprodajnim.

Zahvaljujući informacijama i bazama podataka koje posedujemo kroz sveobuhvatne konsultantske usluge koje naša kompanija pruža, klijenti, bez obzira da li se radi o vlasnicima objekata ili zakupcima, dobijaju kroz nas mnogo širi uvid u pozitivnu praksu i rešenja koja se primenjuju u razvijenijim tržištima Evrope. Kada govorimo o maloprodajnim nekretninama, upravo prilika da zastupamo interese i vlasnika objekata i zakupaca, odnosno retailer-a, pruža nam mogućnost da i jednu i drugu stranu poslovanja odlično poznajemo, razumemo parametre poslovanja svih učesnika u procesu i formiramo uslove koji će dugoročno biti održivi i uspešni za sve strane. Takođe, naša globalna pozicija i kredibilitet koji zavređujemo kod investitora i retailera, omogućava nam i da ohrabrimo neke od njih da prošire svoje poslovanje na objekte kojima upravljamo, a pojedine i da ohrabrimo i stvorimo uslove za njihovu ekspanziju na nova tržišta našeg regiona.

Imali ste priliku da učestvujete i u razvoju nekih od najvećih i najznačajnijih projekata u regionu?

- Posebno bih istakla trenutno aktuelni projekat Emonika, čija izgradnja je započela u Ljubljani. Radi se o projektu od 100.000 kvadrata mešovite namene koji će redefinisati centar slovenačke prestonice, a CBRE je angažovan kao ekskluzivni konsultant za izdavanje maloprodajnog i kancelarijskog prostora, dok dodatno projekat podržavamo i kroz pružanje konsultantskih usluga za segment tržnog centra koji je u okviru projekta planiran sa površinom od 21.500 kvadrata i obuhvatiće 80 lokala.

Vašim pridruživanjem CBRE timu praktično je oformljeno Property Management odeljenje za region Jugoistočne Evrope. Tokom ovih pet godina na koji uspeh ste najviše ponosni?

- Pre svega sam ponosna na tim koji je za pet godina porastao na 50 članova u okviru četiri ključna tržišta našeg regiona, spreman da podrži svaki korak naših klijenata. Upravo taj tim i kultura naše korporacije omogućavaju nam da postignemo dosledan uspeh. Izuzetno mi je drago što su mogućnost da napreduju i rastu u okviru naše korporacije i property management tima prepoznali neki od najiskusnijih profesionalaca sa naših tržišta, koji poseduju ekspertizu u upravljanju nekretninama, finansijskim operacijama i analitici, posredovanju u izdavanju nekretnina i marketingu.
Podrška koju CBRE obezbeđuje svojim zaposlenima, a koja podstiče saradnju i rast, kao i naglasak na ravnotežu između posla i privatnog života, omogućava svakom zaposlenom napredak i na ličnom i na profesionalnom planu. Kada vas vaša korporacija ceni, ponosni ste na rezultate koje postižete, pa je samim tim i zadovoljstvo klijenata, koje je naš primarni fokus, veće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Vučić sa predstavnicima kineskog Zhejiang Geely Holdinga razgovarao o razvoju srpske automobilske industrije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sastanak sa predstavnicima kineskog multinacionalnog konglomerata Zhejiang Geely Holding sa kojima je razgovarao o razvoju srpske automobilske industrije i kineskim ulaganjima u srpsku privredu. - Razvoj automobilske industrije jedan je od ključnih elemenata naše ekonomske strategije i jedan od glavnih pokazatelja posvećenosti modernizaciji i jačanju ovog sektora, što će privući dodatne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.