NavMenu

Startup ekosistemi Beograda i Novog Sada vrede više od milijardu dolara

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2024. 12:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel/shutterstock.com)Ilustracija
Prema Startap Džinom 2024 istraživanju startap ekosistem Beograda i Novog Sada u 2023. godini dostigao najveću vrednost do sada – 1.116 M dolara, beležeći rast od 66% u odnosu na prethodnu godinu, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada prema najnovijim podacima pozicionira se kao prvi ekosistem u regionu Zapadnog Balkana, odnosno deseti u regionu Centralne Evrope.

Startap ekosistem pruža veću finansijsku podršku u ranim fazama razvoja inovacija od brojnih drugih evropskih ekosistema, kao što su Litvanija, Prag, Varšava, Ljubljana. Prema dobijenim rezulatima, prosečna starost osnivača je 35 godina, što je tri godine mlađe od evropskog proseka, dok je procenat žena u osnivačkom timu takođe iznad evropskog i svetskog proseka. Veliki procenat startapa iz regiona Beograda i Novog Sada (64%) prepoznaje globalno tržište kao svoje ciljano tržište za plasman inovativnog proizvoda.

Posebni uspesi startap ekosistema u toku prethodne godine su najveća vrednost ekosistema do sada, rastuća zajednica sa visokim procentom profesionalaca, izvanredan pool talenata koji formira različite kompanije i timove, iskusni osnivači se vraćaju u ekosistem (kao osnivači ili investitori), jako i otporno finansiranje u ranoj fazi razvoja startapa, izražena ambicija, globalni način razmišljanja i prva trakcija, trakcija u značajnim naprednim tehnologijama poput veštačke inteligencije i 33% serijskih osnivača startapa, što ukazuje na postojanje iskustva u osnivanju i razvoju inovativnih ideja.

Takođe, na osnovu istraživanja date su i preporuke za dalji razvoj startap ekosistema poput nastavka okupljanja i uključivanja svih aktera sistema u izgradnju jake zajednice, osnivanje većeg broja VC fondova i privlačenja više inostranih startapa u ekosistem Beograda i Novog Sada radi unapređenja iskustva i znanja.

Istraživanje je pokazalo da ekosistemi koji imaju izdvojeno koordinaciono telo koje prati ekosistem i daje preporuke za njegovo unapređenje, imaju veću vrednost exit-a i veći broj startapa iz Serije A. Kreiranje ovakvog tela u Republici Srbiji značajno bi doprinelo prelasku srpskog startap ekosistema u narednu fazu razvoja, iz faze aktivacije u fazu globalizacije.

Zvanično objavljivanje celokupnog izveštaja Startap Džinom istraživanja za sve ekosisteme planirano je 10. juna 2024. godine u Londonu u okviru London Tech Week događaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.