NavMenu

SANU: Beogradski sajam mora biti sačuvan kao arhitektonska celina

Izvor: N1/ Beta Utorak, 28.05.2024. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) smatra da nadležni organi moraju da pronađu rešenje kojim će biti sačuvan Beogradski sajam kao arhitektonska celina sa svojim halama i namenom, primerenom nespornim vrednostima tog značajnog zdanja. Izvršni odbor SANU je to saopštio "povodom najava mogućeg rušenja najvećeg dela objekata i prenameni zemljišta Beogradskog sajma".

Kako je navedeno, tim povodom Izvršni odbor je, na predlog Odeljenja tehničkih nauka i uz podršku Odeljenja umetnosti SANU, usvojio saopštenje u kome se ukazuje na istorijat izgradnje i značaj Beogradskog sajma. Podseća se da je Beogradski sajam planiran, projektovan i izgrađen samo dvanaest godina posle završetka Drugog svetskog rata, a akademici Milorad Pantović i Branko Žeželj i inženjer Milan Krstić su projektanti Beogradskog sajma.

U saopštenju piše da su oni, projektujući Beogradski sajam, "dali nemerljiv doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj arhitekturi i graditeljstvu".

Beogradski sajam je otvoren 23. avgusta 1957, prva manifestacija bio je Sajam tehnike, sa više od milion posetilaca, navodi se. Već posle godinu dana, iz studija smeštenog na Sajmu, TV Beograd je emitovala svoju prvu emisiju, dodaje se. Kako se podseća, Beogradski sajam organizuje brojne sajamske manifestacije, među kojima i Sajam knjiga, koji se održava neprekidno od 1957. godine. Sajam je, takođe, imao izuzetno značajnu ulogu u kriznim situacijama i nedavnim pandemijama, ističe se u saopštenju.

- Posebnu simboliku predstavlja činjenica da budući inženjeri i graditelji Srbije, svršeni srednjoškolci, polažu prijemne ispite za tehničke fakultete u objektima koji svojom lepotom i funkcionalnošću ukazuju na moguće domete inženjerske struke. Beogradski sajam je, zbog urbanističkog i arhitektonskog rešenja, lepote, funkcionalnosti i impozantnosti, bez sumnje, jedno od najvrednijih dela srpske arhitekture i graditeljstva - piše u saopštenju.

Podseća se i da je Hala 1 Beogradskog sajma, zbog arhitektonskih rešenja i načina izgradnje proglašena za nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture.

- Zbog svega navedenog, Izvršni odbor SANU smatra da nadležni organi moraju da pronađu rešenje kojim će se sačuvati Beogradski sajam kao arhitektonska celina sa svojim halama i namenom koja će biti primerena nespornim vrednostima ovog značajnog zdanja - naglašava se u saopštenju.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.07.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Vlada omogućila parafiranje strateškog partnerstva sa EU u oblasti retkih sirovina, baterija i eVozila

Na sednici Vlade Srbije danas je usvojen Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i Evropske unije o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, koji predviđa pet pravaca delovanja: o saradnji na industrijskom nivou, o saradnji u oblasti istraživanja i inovacija, o implementaciji visokih ekoloških, socijalnih i upravljačkih

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.