NavMenu

Đedović Handanović: Investicije u rudarsku opremu u ovom trenutku 450 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2024. 10:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock/Adam Radosavljevic)Ilustracija
Investicije u novu rudarsku opremu u našoj zemlji u ovom trenutku iznose više od 450 mil EUR, istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u toku obilaska radova u Rudarskom basenu Kolubara. Ona je precizirala da se investicije odnose na nabavku nove i revitalizaciju postojeće rudarske opreme, otvaranje zamenskih proizvodnih kapaciteta, a sve sa ciljem obezbeđivanja neophodnih preduslova za nesmetanu eksploataciju uglja iz površinskih kopova.

- Izgradnja dva bagera i pratećih sistema, koja je u toku u Rudarskom basenu Kolubara, jedan je od najvažnijih projekata u energetskom sektoru. Ulaganja u rudarsku mehanizaciju treba da omoguće da otvaramo nove kopove, da dolazimo do novih količina uglja i boljeg kvaliteta ovog energenta. To je od vitalnog značaja za energetski sektor kako bismo imali i veću energetsku bezbednost i stabilnost proizvodnje uglja, a samim tim i naših termoelektrana!
- istakla je ministarka u Rudarskom basenu Kolubara gde se trenutno gradi rudarska oprema koja će omogućiti veću i stabilniju proizvodnju otkrivke i uglja, objavila je ministarka na svojim društvenim mrežama.

Kako je dodala, pokreću se i novi sistemi za eksploataciju otkrivke koji će obezbediti dodatnu proizvodnju od 16 do 19 miliona kubika godišnje, kao i da će se od 2026. godine krenuti sa eksploatacijom uglja sa kopa Radljevo.

Đedović Handanović je kazala da je ove godine proizvodnja uglja na nivou Kolubare veća za 3% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je proizvodnja otkrivke veća za 11% na nivou Elektroprivrede Srbije. Ona je naglasila da ne očekuje probleme sa snabdevanjem električnom energijom u letnjim mesecima, ali da je potrebno da se nadgledaju remonti u EPS-u.

- Deponije uglja su na nivou popunjenosti od 1,8 miliona tona, što uz dobre akumulacije vode treba da obezbedi sigurnost snabdevanja električnom energijom u narednom periodu. Činjenica je da je i leti potrošnja energije sve veća, zbog hlađenja, a događa se da imamo i pikove koji su veći nego tokom zime, zbog ekstremnih temperatura i rada industrijskih postrojenja. EPS mora da nastavi da prati odvijanje svih remonta da bi se minimizirali rizici u vezi sa proizvodnjom i snabdevanjem električnom energijom - rekla je ministarka.
Lokacija:
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

11.07.2024.  |  Saobraćaj

GSP i zvanično zaključio ugovor o nabavci 25 novih tramvaja sa turskom kompanijom Bozankaya - Isporuka prvih vozila za 12 meseci

GSP Beograd objavio je na Portalu javnih nabavki i zvanično Obaveštenje o dodeli ugovora o nabavci 25 novih tramvaja turskoj kompaniji Bozankaya Otomotiv. Ukupna vrednost je nešto više od 7,8 milijardi dinara, odnosno 67,3 mil EUR bez PDV-a, ili oko 81 mil EUR kada se PDV uračuna. To je, po vozilu, 3,23 mil EUR. Kako je ranije objavljeno u odluci o dodeli, rok za isporuku prvog lota od minimum dva vozila je 12 meseci, a rok za isporuku

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.