NavMenu

Vorwerk & Sohn ostvaruje rekordne rezultate u Srbiji uz značajne investicije u zaštitu životne sredine

Izvor: Promo Četvrtak, 30.05.2024. 08:49
Komentari
Podeli
(Foto: Vorwerk & Sohn)
Kompanija Vorwerk & Sohn, koja preko svoje tri firme posluje u Industrijskoj zoni u Preljini kod Čačka, nastavila je da i u toku 2024. godine kontinuirano povećava obim proizvodnje.

U ovom trenutku kompanija ima preko 900 zaposlenih.

Izvoz vredan 100 mil EUR

Vorwerk & Sohn u Srbiji je u 2023. godini ostvario nove rekordne rezultate: izvezeni su proizvodi u vrednosti od približno 100 mil EUR, što je povećanje prodaje od oko 20%, u odnosu na prodaju ostvarenu u prethodnoj godini. Ukupni poslovni prihodi su se u 2023. u odnosu na 2022. povećali za 26%.

U budžet Republike Srbije tokom 2023. godine uplaćeno je približno 4,6 mil EUR.

Nastavak investicija u zaštitu životne sredine i proširenje proizvodnih kapaciteta

Osnovni cilj, kako navode, bio je da opravdaju poverenje koje im je dala matična kompanija i da isporuče svetskom tržištu automobilske industrije visokokvalitetne proizvode napravljene u Srbiji.

- Zahvaljujući našim zaposlenima, uspeli smo da proizvedemo proizvode po najvišim standardima, a izvoz gotovih proizvoda u našoj kompaniji iznosio je 100%. Veliku pažnju posvećujemo očuvanju životne sredine. Kroz obuke razvijamo svest zaposlenih da je svaki pojedinac ključan faktor u zaštiti životne sredine, a Vorwek & Sohn nastoji da svojim primerom i konstantnim ulaganjem u sisteme i opremu doprinese očuvanju životne sredine. U prethodnih nekoliko godina investirali smo u postrojenje za preradu otpadnih voda, a u 2024. imamo u planu projekat izgradnje solarne elektrane, gde nam je cilj da što više energije dobijamo iz obnovljivih izvora. Vrednost ove investicije je procenjena na 2,6 mil EUR. Takođe u 2024. planiramo proširenje proizvodnih kapaciteta, tako da nastavljamo sa zapošljavanjem novih kolega - ističe Nenad Medenica, direktor tri kompanije kojima Vorwerk & Sohn grupacija posluje u Srbiji, Vorwerk Autotec Serbia doo, Vorwerk Drivetec Serbia doo i Eldisy Serbia doo.

U fabrici u Čačku proizvode se mahom gumeni lageri, spone, upravljačka ramena i drugi delovi za trap vozila, kao i kompleksni zaptivni elementi od plastike i gume, koji se izvoze na tržišta širom sveta.

(Foto: Vorwerk & Sohn)

U planu i dodatna zapošljavanja

Kompanija danas zapošljava više od 900 radnika, koji posvećeno i odgovorno obavljaju poslove na brojnim tehnološkim procesima u firmi, kao i poslove upravljanja projektima, razvoja dobavljača, poslove istraživanja i razvoja i druge.

- U skladu sa trenutnim zahtevima i potrebama kupaca, za 2024. godinu je planirano dodatno povećanje broja zaposlenih, sa ciljem ispunjenja proizvodnih planova, kao i potpunog osvajanja novouvedenih tehnoloških procesa i aktivnosti. Odeljenje za istraživanje i razvoj koje radi na razvoju novih proizvoda i rešenja za potrebe čitave grupacije proširuje aktivnosti i od meseca maja u R&D odeljenju zapošljavamo nove inženjere. Kako firma nastavlja da raste i osvaja nove tehnološke procese, to otvara prostor za lični napredak svih kolega. Zaposleni imaju priliku da napreduju u organizaciji, da uče o novim sistemima, standardima i tehnologijama, da podele znanja i iskustva sa kolegama iz drugih fabrika, kao i sa kolegama iz centrale u Nemačkoj. Takođe, kolege mogu da promene radnu poziciju u firmi ukoliko je to u skladu za ličnim željama, a svakako da idemo u korak sa savremenim trendovima u autoindustriji i da svi zajedno razumemo poslovnu filozofiju Vorwerk & Sohn grupacije koja uspešno posluje više decenija - rekao je menadžer službe za ljudske resurse, Ivan Koprivica.

Grupaciju Vorwerk & Sohn osnovao je 1827. godine, u gradu Vupertal u Nemačkoj Johan Peter Vorwerk. Prva proizvodnja proizvoda od gume počela je 1897. godine. Kompanija Vorwerk & Sohn danas zapošljava više od 5.000 posluje u deset zemalja na tri kontinenta, a u poslovnom sistemu je 15 fabrika koje godišnje proizvedu više od 700 miliona delova.

Proizvodi kompanije Vorwerk & Sohn deo su automobilskih komponenti za proizvođače automobila kao što su BMW, Volkswagen, Porsche, Audi, Škoda, Mercedes, Tesla, Ford. Takođe, proizvođači poput ZF, TRW, ThyssenKrupp, Continental, Valeo su Vorwerk-ovi kupci.

fabrika auto delova Vorwerk Preljina Čačak
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Rebec 2024: Troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije

Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije, troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, železnički transport je jedino održivo rešenje za budućnost, Balkan je spreman za zelenu energiju, ali mora biti u EU, da bi ona zaživela - neke su od poruka panela o logistici održanog na nedavno završenoj konferenciji o nekretninama Rebec 2024. Učesnici su govorili i o tome zašto su Crno more i Konstanca pravo mesto gde logističke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.