NavMenu

Solarna elektrana Saraorci puštena u rad

Izvor: eKapija Petak, 24.05.2024. 14:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Sungrow EMEA)Ilustracija
U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji Saraorci čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp). Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije – sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu.

Projekat je realizovala nemačka kompanija AVR Group, koja u Srbiji posluje od 2017. godine, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina.

- Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15.1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava. Ovo je prvi projekat u našem portfoliu od ukupno 300MW koje planiramo da gradimo u narednom periodu. Sama izgradnja je bila veoma izazovna ali smo u ovom procesu mnogo naučili i radujemo se budućim projektima. U junu 2024. se očekuje početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu , snage od 9,95MW a odmah potom i izgradnja druge faze solarne elektrane u Saraorcima. Druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je posebno interesantna po tome što planiramo izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije uz ostvarenje prinosa - – izjavio je Bojan Lazić, glavni inženjer AVR.

Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou, a takođe će povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

- PowerChina, kao vodeća kompanija u oblasti globalne energetske izgradnje, uvek je praktikovala koncept zelenog razvoja i promovisala energetsku transformaciju. U budućnosti, PowerChina će nastaviti da se pridržava koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast obnovljive energije koja će uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije i dati veći doprinos ostvarenju održivog razvoja zemlje. Ovaj projekat ima potencijal da bude značajna prekretnica, dodatno jačajući dugogodišnje prijateljstvo između Kine i Srbije – izjavio je Jan Laihui, generalni menadžer PowerChina Hubei.


Solarna elektrana u Saraorcima, snage 9.86 MW, priključena je na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane kao rezervno napajanje.

Povezivanja dva konzuma trafostanica Lozovik i Lugavčina preko elektrane Saraorci donosi veću pouzdanost i sigurnost napajanja oba konzuma. Elektrana popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik. Elektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema. Elektrana celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije, navodi se u saopštenju.


Solarna elektrana Saraorci Smederevo
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.07.2024.  |  Finansije

Guverner: I u Srbiji će biti uvedeno otvoreno bankarstvo

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će u u Srbiji, kao i u zemljama EU, biti uvedeno otvoreno bankarstvo koje podrazumeva da finansijske institucije dele podatke o svojim korisnicima platnih usluga (fizičkim i pravnim licima i preduzetnicima) sa novim učesnicima na tržištu, ali uz dozvolu korisnika. Ta novina je predviđana predlogom izmenama Zakona o platnim uslugama koje je Tabaković

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.