NavMenu

"Cineplexx" preuzeo bioskope u tržnim centrima "Delta city" u Beogradu i Podgorici - Austrijska kompanija ulaže 20 mil EUR u Jugoistočnoj Evropi

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 05.09.2011. 15:52
Komentari
Podeli

Austrijska grupacija bioskopa "Cineplexx" ušla je na tržište Srbije i Crne Gore, preuzimanjem bioskopa u tržnim centrima "Delta city" u Beogradu i Podgorici. Oba bioskopa su, kako se navodi u saopštenju, preuzeta od jedne grčke medijske grupacije, a za ovaj posao "Cineplexx" je osnovao zajedničko preduzeće sa beogradskim "MCF Filmom" i drži 70% nove kompanije.

- Posle otvaranja "Cineplexx" bioskopa u Bolcanu, Muvipleksa u Zagrebu i "CinepleXX" bioskopa u Osijeku i Splitu, dve nove destinacije predstavljaju sledeći korak u ekspanziji "Cineplexx" grupacije - rekao je direktor Kristijan Langhamer.

"Cineplexx" je ekspanziju na jugoistok Evrope počeo u Hrvatskoj 2008. Preuzimanjem bioskopa u Beogradu i Podgorici ova austrijska grupacija na prostoru bivše Jugoslavije prisutna je na pet lokacija, sa ukupno 31 bioskopskom salom i oko 7.000 mesta za posetioce, dodaje se u saopštenju.

Narednih nedelja će novi bioskopi u Beogradu i Podgorici biti pretvoreni u "Cineplexx", i sve sale će, kao i u Austriji, biti u potpunosti digitalizovane i sposobne za projekciju filmova u 3D tehnologiji. "Cineplexx" planira do 2014. investicije od oko 20 mil EUR u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, kao i Bosni i Hercegovini.

Već narednog februara će "Cineplexx" preuzeti bioskop sa šest sala u Kragujevcu, a u martu jedan bioskop sa sedam sala u Zagrebu. Time bi, na kraju prvog kvartala, austrijska kompanija raspolagala sa preko osam velikih bioskopa u inostanstvu.

Do 2014., kako najavljuje šef finansija "Cineplexx" Kristof Papusek, godišnje treba da budu otvorena dva do tri bioskopa "Cineplexx" .

-Nama je cilj da preuzmeo vodstvo na tržištu na Balkanu - naglasio je on.

Finansiranje ovog projekta usledilo je preko austrijskih banaka partnera u ovom poslu, uz korišćenje mogućnosti za finansiranje izvozne privrede austrijske Kontrolbanke, kao i podsticajem austrijskog Ekonomskog servisa, i preko lokalnih ispostava austrijskih banaka u regionima u ekspanzije.

- Srednjoročno broj posetilaca u ispostavama u inostranstvu treba da čini trećinu obrta -istakao je Papusek. "Cineplexx" je osnovan 1993. i sestrinsko je preduzeća austrijske "Konstantin film Holding". Ova kompanija se razvila u vreme kada su nestajali tradicionalni bioskopi u Austriji, i kada su bioskopi tipa "Multiplex" osvajali tržište.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.