NavMenu

Evropske kompanije snižavaju ciljeve razvoja novih kapaciteta obnovljih izvora energije

Izvor: Biznis.rs Ponedeljak, 20.05.2024. 11:54
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Nekoliko velikih evropskih energetskih kompanija smanjilo je ili preispituje svoje ciljeve za razvoj obnovljivih izvora energije zbog visokih troškova i niskih cena električne energije, što ukazuje na poteškoće u tranziciji sa fosilnih goriva.

Statkraft, najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, saopštio je da preispituje svoje godišnje ciljeve za nove kapacitete obnovljivih izvora energije, dok je portugalska energetska kompanija EDP smanjila svoje planove, navodeći kao razlog visoke kamatne stope i niže cene električne energije, prenosi Financial Times.

Istovremeno, danski Orsted, najveći svetski operater offshore vetroelektrana, smanjio je svoje ciljeve za obnovljive izvore energije do 2030. godine za više od 10GW, što je dovoljno da se potencijalno snabde milion domova, nakon što je bio prinuđen da napusti dva velika projekta u SAD zbog rastućih troškova.

Španski energetski gigant Iberdrola saopštio je u aprilu da će usvojiti selektivniji pristup obnovljivim izvorima energije i povećati fokus na elektroenergetske mreže. Italijanska komunalna kompanija Enel najavila je u novembru da će smanjiti svoje investicije u obnovljive izvore energije, sa 17 mlrd EUR između 2023. i 2025. na 12,1 milijardu između 2024. i 2026 godine.


Analitičari konsultantske kuće Wood Mackenzie ocenjuju da je došlo do velikog prizemljenja oko rasta obnovljivih izvora energije, kao i da je došlo do ogromne promene u okruženju troškova. Za razliku od pomenutih energetskih kompanija, nemačka RWE povećala je svoj cilj za obnovljive izvore energije u novembru prošle godine, sa 50GW do 2030. na 65GW.

Rastuće kamatne stope tokom poslednjih nekoliko godina, kao i troškovi sirovina povećali su troškove finansiranja novih projekata, dok su na nekim tržištima cene električne energije pale. Često spor proces regulativnog odobrenja takođe usporava tranziciju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Na zemunskoj "Lakat krivini" gradiće se kompleks od 150.000 m2 - U 8 lamela u planu 1.291 stan, 93 lokala, 1.596 parking mesta...

Užička kompanija Noldan planira da na "Lakat ktivini" u Zemunu izgradi stambeno-poslovni kompleks sa osam lamela, vidi se iz idejnog rešenja koje je sastavni zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, a koji je kao nosilac projekta, Long Building Company podnela Ministarstvu zaštite životne sredine. Na 150.000 m2 predviđena je izgradnja 1.291 stanova, 93 lokala, i dva depadansa dečjih ustanova. Predviđeno je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.