NavMenu

Koliko košta refinansiranje keš kredita: Kamate ispod 10% izuzetak

Izvor: N1 Ponedeljak, 20.05.2024. 10:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wutzkohphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Najniža kamatna stopa po kojoj može da se refinansira dinarski kredit u Srbiji trenutno iznosi 8,95%, koliko iznosi promotivna ponuda jedne banke. Još dve nude keš kredite sa kamatnim stopama ispod 10%. Ovi procenti su, nažalost, izuzetak i uglavnom su u ponudi banaka koje žele da privuku klijente zadužene kod drugih.

Za mesec dana građani Srbije uvećali su dug po gotovinskim kreditima za 10,38 milijardi dinara, što je oko 88 mil EUR, pokazuju aprilski podaci Kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije.

U odnosu na april prošle godine, dug stanovništva po osnovu keš kredita povećao se za 7,7%.

Kada je reč o kamatnim stopama, prema Izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije, u prvom tromesečju ove godine prosečna vrednost kamatnih stopa na novoodobrene gotovinske kredite bila je 12,3%.

. Promotivne akcije za gotovinske kredite kod pojedinih banaka uticale su na smanjenje kamatnih stopa na nove dinarske kredite stanovništvu za 0,2 procentna poena na 12,3% u martu 2024 - navela je NBS u najnovijem Izveštaju o inflaciji.

Kada je reč o konkretnim ponudama refinansirajućih gotovinskih kredita koje banke objavljuju na svojim sajtovima, kamatne stope za refinansiranje gotovinskih dinarskih kredita u bankama u Srbiji kreću se uglavnom od 10 do preko 15,95% godišnje, kada je reč o fiksnim stopama.


Ovi procenti su i veći od 18% kada korisnik koji zajmi keš kredit ne želi da prebaci platu u banku u kojoj se zadužuje.

Cenu kredita nižu od 10% nudi svega nekolicina banaka i to uglavnom za refinansiranje kredita u drugim bankama.

U pojedinim bankama čak niža kamatna stopa važi samo za "nove" klijente, dok postojeći mogu da se finansiraju po lošijim uslovima, odnosno višim kamatnim stopama.

Kada je reč o provizijama za obradu kreditnog zahteva, pojedine banke ih i dalje naplaćuju u iznosima od 0,5 do jedan odsto od iznosa kredita.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Ukidaju se dva kraka saobraćajnice Vožd Karađorđe kroz Topolu - Osnovna trasa ostaje

Komisija za stručnu kontrolu planske dokumentacije brze saobraćajnice Vožd Karađorđe kroz opštinu Topola zvanično je predložila da se iz projekta izuzme celokupan krak Zagorica-Svetlić, tako da samim tim ne postoji ni krak Ljubeselo, saopštio je predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović. - Komisija (koju čine predstavnici projektanata predvođeni Građevinskim fakultetom iz Beograda kao i predstavnici naručioca –

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.