NavMenu

Kum AI opet upozorava: Ovo su pretnje na nivou izumiranja

Izvor: Bonitet Ponedeljak, 20.05.2024. 08:52
Komentari
Podeli
(Foto: metamorworks/shutterstock.com)
Strahovi od naglog razvoja veštačke inteligencije (AI) sve su prisutniji u svetskoj javnosti. Nedavno je čuveni investitor Voran Bafet rekao da smo "pustili duha iz boce", a da posledice mogu da budu katastrofalne. Mediji su puni izveštaja o tome koje će sve poslove AI izbrisati, a predlažu se nove varijante.

Jedan od onih koji je među prvima istupio u javnosti o tome bio je profesor Džefri Hinton. Čovek koga zovu "kumom AI-ja" dao je otkaz u kompaniji Google pre godinu dana, upozorivši na opasnost daljeg razvoja ove tehnologije.

Ovog puta on je za BBC apelovao na svetske vlade da uspostavi univerzalni osnovni prihod kako bi se suočila sa uticajem veštačke inteligencije na nejednakost.

Hinton je rekao da će biti potrebna reforma beneficija koja daje fiksne iznose gotovine svakom građaninu jer je "veoma zabrinut da će AI uzeti mnogo svakodnevnih poslova".

- Konsultovali su me ljudi iz Dauning strita i savetovao sam ih da je univerzalni osnovni prihod dobra ideja - rekao je on.

Rekao je da, iako smatra da će veštačka inteligencija povećati produktivnost i bogatstvo, novac će ići bogatima "a ne ljudima čiji će poslovi biti izgubljeni i to će biti veoma loše za društvo".

Koncept univerzalnog osnovnog dohotka podrazumeva da vlada svim pojedincima isplaćuje određenu platu bez obzira na njihova sredstva.

Nije to sve na šta profesor upozorava.

On smatra da vlade nisu spremne da obuzdaju vojnu upotrebu veštačke inteligencije, ali i da postoji rizik da tehnološke kompanije "ne ulože dovoljno truda u bezbednost".


Profesor Hinton je rekao da pretpostavlja da za između pet i 20 godina postoji verovatnoća da ćemo morati da se suočimo sa problemom veštačke inteligencije koja pokušava da preuzme vlast".

Ovo bi dovelo do "pretnje na nivou izumiranja" za ljude, jer ćemo stvoriti oblik inteligencije koji je samo bolji od biološke inteligencije. "AI bi mogla da "evoluira"", rekao je, "da dobije motivaciju da napravi više od sebe" i mogla bi autonomno da "razvije podcilj dobijanja kontrole".

Hinton čak ide i u ekstrem, da bi AI mogla da "odluči" da naškodi ljudima.

On predlaže da se sa upotrebom AI u vojne svrhe trebalo uraditi nešto slično Ženevskim konvencijama, ali….

- Ali mislim da će se to dogoditi tek nakon što se dogode veoma gadne stvari - dodao je on za BBC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kinezi u Srbiji traže partnere za proizvodnju vagona - Predstavnici kompanije CRCC obišli pogone fabrika Goša i Želvoz

Predstavnici najvećeg kineskog proizvođača i remontera vagona, iz firme CRCC, obišla su farbike šinskih vozila Goša i Želvoz. Predstavnici ove firme su prvo obišli pogone Goše. Najveće interesovanje bilo za proizvodni program fabrike šinskih vozila, njene opremljenosti mašinama, opremom, infarstrukturom, sistemima za proizvodnju, kadrovskim potencijalom i tehnološkim procesom koji se izvodi u Goši prilikom proizvodnje novih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.