NavMenu

Beograd dobija više od 50.000 metara kvadratnih muzejskog prostora

Izvor: eKapija Nedelja, 19.05.2024. 11:17
Komentari
Podeli
Stara železnička stanica (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Stara železnička stanica
Nove muzeje, koji će biti izgrađeni u Beogradu, i postojeće koji će biti rekonstruisani s ciljem da se značajno unapredi kulturna scena glavnog grada i Srbije, predstavili su na Međunarodni dan muzeja ministar finansija Siniša Mali i ministar kulture Nikola Selaković.

Mali i Selaković su predstavili novu muzejsku četvrt u Beogradu, koja će se nalaziti na potezu od Savskog trga ka Resavskoj ulici i ka Mostarskoj petlji.

Mali je objasnio da će u ovoj muzejskoj četvrti biti četiri nova muzeja - Istorijski muzej Srbije, Dečji muzej, Muzej grada Beograda i Muzej Nikole Tesle, preneo je sajt Vlade.

On je ukazao na to da će zgrada stare železničke stanice iz 1884. godine biti Istorijski muzej Srbije, uz napomenu da je već dobijena građevinska dozvola i da će u narednih nekoliko meseci biti izabran izvođač radova.

Takođe, zgrada stare Pošte dobiće onaj izgled koji je imala pre rata, pre nego što je bila srušena u bombardovanju, i u toj zgradi će biti novi Dečji muzej i dve nove pozorišne scene, predočio je Mali.

Malo dalje, niz Savsku ulicu imate zgradu koju je podigao industrijalac Milan Vapa iz 1924. godine. U toj zgradi biće novi muzej Nikole Tesle, rekao je on, poručivši da će taj velikan naše istorije biti prikazan na pravi način.

Mali je ukazao na to da će se graditi i Prirodnjački muzej na Ušću, kao i da će u potpunosti biti rekonstruisan Vazduhoplovni muzej kod aerodroma Nikola Tesla.

Selaković je poručio da "posle ekonomske obnove naše zemlje, sledi i ozbiljna duhovna, kulturna i umetnička obnova, a ona upravo počinje ovim velikim projektima u našem glavnom gradu".

On je rekao da će naš glavni grad uskoro dobiti više od 50.000 kvadratnih metara muzejskog prostora koji do sada nije imao, što su "sjajne vesti za našu kulturu".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.06.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Ukidaju se dva kraka saobraćajnice Vožd Karađorđe kroz Topolu - Osnovna trasa ostaje

Komisija za stručnu kontrolu planske dokumentacije brze saobraćajnice Vožd Karađorđe kroz opštinu Topola zvanično je predložila da se iz projekta izuzme celokupan krak Zagorica-Svetlić, tako da samim tim ne postoji ni krak Ljubeselo, saopštio je predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović. - Komisija (koju čine predstavnici projektanata predvođeni Građevinskim fakultetom iz Beograda kao i predstavnici naručioca –

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.