NavMenu

"Pauza za ručak" - Putovanje kroz proces promene prirode rada u 21. veku

Izvor: Politika Subota, 18.05.2024. 10:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Mijatovic/shutterstock.com)Ilustracija
"Pauzu za ručak!" - naziv je izložbe umetnika Nemanje Golijanina koja će biti otvorena 23. maja u 19 sati u Transformart galeriji u Beogradu. Postavka je zamišljena kao putovanje kroz složeni proces promene prirode rada u 21. veku. Istražuje svet platformskog rada, kako onog koji je prividno vidljiv, u liku dostavljača hrane, ali i onog koji izmiče pogledu, jer se odvija na internetu, u četiri zida.

- Ovo je umetnički pokušaj da se na sarkastičan i duhovit način prikaže ovaj fenomen i osvetli surovost i apsurdnost takvog oblika zapošljavanja koji ne poznaje vreme za odmor, bolovanje, roditeljsko odsustvo ili dečji dodatak. Dok prolazite kroz izložbu, pozivamo vas da se prepustite svojoj mašti i da zaronite dublje u ovu novu realnost rada, njene posledice po društvo, ljude koji ih obavljaju i nas same. Neka ova izložba bude podsticaj za razgovor, refleksiju i akciju - najavljuju u Centru za istraživanje javnih politika, ističući da je izložba deo predstojeće konferencije na temu platformskog rada.

Izložba problematizuje kontekst društvenih procesa, u kojima se platformski rad na lokaciji komunicira kroz umetnost na sarkastičan i duhovit način, povremeno ukazujući na surovost i apsurdnost tog rada.

- Taj novi koncept rada koji je ušao u našu svakodnevicu, ali koga smo kao građani i konzumenti rada platform malo svesni, svet brzine, snalaženja, "probijanja kroz masu", ovom izložbom aktuelizovan je kako kroz crtež tako i u video-radu, koji konstituiše jedan, u isto vreme, realan i neizvestan prostor. Cilj projekta je da koristeći umetnička sredstva ukaže na lice i naličje novog sveta rada i omogući kako najširoj javnosti tako i samim protagonistima i kreatorima ovog rada (platformskim radnicima, platformama, konzumentima i kreatorima javnih politika, kao i građana uopšte) da bolje razumeju kontekst novih oblika rada i ostvarivanja ljudskih prava iz oblasti rada - navode u centru.

 Umetnik je diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Kao rezultat postignuća u istraživanju figuracije u crtežu, bio stipendista Fakulteta likovnih umetnosti na Međunarodnoj školi slike, crteža i skulpture u Italiji. Nakon završetka studija, nastavio da izlaže u zemlji i inostranstvu. Koautor na umetničkim projektima u Platformi Klaster art. Živi i radi u Beogradu.
TransformArt galerija Beograd
Google Maps
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.